Sex og selvværd

Af Gunhild Aaen Madsen, tidl. formand for Basis, 4. februar 2015
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
 
Illustration

Som mennesker har vi tendens til at gradbøje følelsen af selvværd, efter hvor stor succes vi har med at leve op til egne og andres normer og værdier. Har vi fx et tilfredsstillende sexliv, vil det typisk underbygge et sundt selvværd. Handler vi seksuelt imod vore egne værdier, hvad enten det handler om utroskab, porno eller homoseksualitet, fører det ofte til en lav selvværdsfølelse.


Seksualiteten har så stor indflydelse på vort selvværd, fordi den er den dybeste relation, vi kan have til et andet menneske. Når vi har det svært med seksualiteten, har vi en tendens til at føle skam og gemme os følelsesmæssigt. Men gør vi det, bliver problemet større, fordi det fører til ensomhed. Hvis vi ønsker en sund seksualitet, er det derfor vigtigt, at vi vover at finder en at dele de svære tanker og følelser med.

Vær barmhjertig overfor dig selv
Det lave selvværd styrkes tillige af selvfordømmelse. Vi kræver af os selv, at vi skal være fuldkomne.
Vi har brug for at lære at vise os selv den samme nåde og barmhjertighed, som Gud gør. Den følelsesmæssige frihed finder vi i sandheden, sandheden om os selv og sandheden om Jesu gerning for os. Vi kan trygt bede: "Ransag mig, Gud, og kend mit hjerte, prøv mig, og kend mine tanker, se efter, om jeg følger afgudsvej! Led mig ad evigheds vej!" (salme 139,23f).

En huskeregel
Praktisk kan vi møde vore følelser med C.O.A.L. bevidsthed (Siegel 2007) dansk N.Å.D.E. Ved at rette vor opmærksomhed imod de svære følelser i stedet for at skubbe dem væk.

N - Nysgerrighed "Hvad er det? Hvorfor skete det?
Hvordan påvirker det mig?
Å - Åbenhed "Jeg vil ikke udelukke mig selv fra vigtige informationer, så lad mig føle, tænke og mærke det, der er".
D - daglig Accept "Det er sådan det er med mig lige nu".
E - Elske/Venlig "Jeg vil have en venlig holdning til mig selv, medens jeg finder vej"


 

 

 

 

 

 


Det er ikke nemt, men en nådefuld tilgang til vore problemer i følgeskab med en ven, vil ofte starte en forløsende proces med større selvforståelse, øget selvværd og efterhånden accept af min seksualitet, som Gud har skabt mig med.
 

 

 

 

 

 Kategori: Selvværd

Relaterede emner:
SeksualitetSelvværd
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
© 2020 Foreningen Agape | Kontaktoplysninger