Når lavt selvværd spreder sig

Af Ole Rabjerg, aut. psykolog i Agape, 4. februar 2015
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
 
Illustration

At lide under lavt selvværd kan sammenlignes med at have nogle briller på, hvor vi ser os selv i et negativt og selvforringende lys.


Når vi lider af lavt selvværd, så medfører det ofte, at vi tænker dårligt om os selv og tænker godt og stort om alt og alle omkring os. Men faktisk kan et lavt selvværd smitte af på vores oplevelse af fx vores familie, arbejdsplads eller menighed. Det kan betyde, at vi ubemærket kommer til at tænke og tale dårligt og nedsættende om familien, arbejdspladsen eller menigheden. Eller
det kan betyde, at vi slet ikke taler om dem, fordi vi fyldes af skam over dem.

Når du tør tro på det,
så vil det også forandre
din oplevelse af din
familie, arbejdsplads
eller menighed

At lide under lavt selvværd kan sammenlignes med at have nogle briller på, hvor vi ser os selv i et negativt og selvforringende lys.
Sådanne briller kan vi også have på i forhold til familien, arbejdspladsen og menigheden.
Dermed kommer vi let til at fokusere på alle fejl og mangler, hvormed en selvforstærkende negativ spiral igangsættes, hvor vort selvværd bliver mindre og mindre. Samtidig vil vi let komme til at idealisere andre familier, arbejdspladser og menigheder.
Dette kan igangsætte nogle kompenserende strategier, fx at pendle rundt mellem arbejdspladser eller menigheder. Det kan også betyde, at du trækker dig fra samvær med familien eller menigheden i forsøget på at få større selvværd. Men disse strategier vil ikke løse problemet.
Det vil blot medføre, at du og dine omgivelser lider mere.

Løsningen er i stedet, at du får arbejdet med selvværdet. At du opdager, hvor værdifuldt et menneske du er. Når du tør tro på det, så vil det også forandre din oplevelse af din familie, arbejdsplads eller menighed.

 Kategori: Selvværd

Relaterede emner:
FællesskabSelvværd
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
© 2020 Foreningen Agape | Kontaktoplysninger