Seksuelle overgreb kan forebygges

21. februar 2019
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
 
Illustration
Seksuelle krænkelser og overgreb sker desværre med jævne mellemrum, og det er lige skræmmende og overrumplende hver gang. Vi rystes af sager fra Tømmerup og Byens Kirke i Silkeborg. Samtidig ved vi, at tabu, skam og fortielser dækker over tragiske sager, der aldrig ser dagens lys, og hvor mennesker går i ensomhed og dyb smerte.

Alvorlige følger

Når et seksuelt overgreb sker, skaber det alvorlige følger og medfører store konsekvenser for de involverede personer. Det forplanter sig til de pågældendes familier og måske til menigheder.

Undersøgelser udført af det norske "Kirkelig ressourcecenter mod vold og seksuelle overgreb" (www.kirkeligressurssenter.no) tyder på, at der i gennemsnit går 17 år, fra overgrebet har fundet sted, til offeret fortæller det til et andet menneske. Det vidner om mange år med dyb smerte og ubærlig ensomhed.

Overgreb kan finde sted mange steder, og kirken er ikke undtaget. Derfor har vi brug for regelmæssigt at have fokus på, hvordan vi forebygger nye overgreb.
Der, hvor seksuelle overgreb ikke bliver erkendt og italesat, kan følger efter overgreb forplante sig i generationer.
Hvis en stor del af vores indre liv er usagt og mørkelagt, kan det præge hele vores liv, og  ubevidst overføres til nære relationer, familie og menighed.
Foregår overgrebet i kirkeligt regi, er der en åndelig overbygning, og det har yderligere ødelæggende konsekvenser, som de personlige beretninger i Agapes seneste medlemsblad så hudløst ærligt beretter om.

Der er håb

På forsiden af Agapes temablad om seksuelle overgreb er der et glasskår, som skal illustrere en flig af den livsødelæggende smerte, der er forbundet med overgreb.

Seksuelle overgreb stjæler livets sundhed og påvirker det hele menneske i forhold til relationer, krop, psyke og sjæl. Det skærer sig vej med en dyb smerte til følge. Denne smerte må vi møde med den dybeste respekt og medmenneskelighed og samtidig vide, at det aldrig er for sent at få det frem, og at der er håb om at kunne få det bedre.

Det er en lang og smertelig rejse. Men ikke desto mindre er der håb, og du er ikke alene.

Forebyg overgreb

Overgreb kan finde sted mange steder, og kirken er ikke undtaget. Derfor har vi brug for regelmæssigt at have fokus på, hvordan vi forebygger nye overgreb. Mennesker skal ikke krænkes, og uret og krænkelser er noget af det, Bibelen bruger de stærkeste udtryk overfor.
Kirken og kristne fællesskaber skal være trygge steder for alle.

Agape har et stærkt ønske om at yde hjælp og inspiration til at forebygge seksuelle overgreb.

Kærlig hilsen

Annette Bech Vad
Landsleder i Agape


» KonferenceForebyg seksuelle overgreb i kirkelige miljøer
Forebyggelse af seksuelle overgreb i kirkelige miljøer
21-01-2020
Brogaarden, Middelfart

Læs mere om konferencen her

Ønsker I at sætte fokus på forebyggelse af seksuelle overgreb i jeres kirke eller forening, så er det muligt at bestille ekstra temablade. Skriv til Agapes sekretariat.

EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
»Foredrag ved Annette Bech Vad (Aflyst på grund af corona)
 
31-03-2020Foredrag
 
Stjernen IM, Aarhus
»Foredrag ved Elli Kappelgaard
 
23-04-2020Foredrag
 
Herning Kirke
»Foredrag ved Annette Bech Vad
 
14-05-2020Foredrag
 
Bethania, Odense
»Foredrag ved Annette Bech Vad
 
05-06-2020Foredrag
 
Mørkholt
»Foredrag ved Annette Bech Vad
 
19-07-2020Foredrag
 
Holmsborg
»Foredrag ved Annette Bech Vad
 
20-08-2020Foredrag
 
Bethania IMU, Aarhus
»Foredrag ved Annette Bech Vad
 
27-08-2020Foredrag
 
Olgasvej 14, Vejle
»Foredrag ved Annette Bech Vad
 
01-10-2020Foredrag
 
Cafe Kilden i Herning
© 2020 Foreningen Agape | Kontaktoplysninger