Psyke og tro
Hvad betyder psyken for vores måde at tro på - og hvis man har en tro, hvad betyder det så for vores måde at fungere på?
Hvordan kan det at have en tro være en ressource, når vi støder ind i en krise, og på hvilke måder kan den betyde ekstra udfordringer eller ligefrem forstærke krisen?
Foredraget handler om spændingsfeltet mellem psykologi og tro, tager udgangspunkt i religionspsykologiske temaer og kan vinkles forskelligt alt efter behov.
Målgrupper: Fagpersoner, kirkelige organisationer og fællesskaber
På jagt efter lykken
Er enhver sin egen lykkes smed?
Hvorfor er jeg ikke mere glad, når jeg egentligt har det godt?
Om forventninger til sig selv om at skulle være lykkelig, forventninger til livet, presset fra andre, samfundet og de sociale medier om at skulle være lykkelig.
Målgrupper: Unge, Alle
Håb og meningsskabelse når livet er svært
Når vi møder modgang, er det ikke usædvanligt at blive ramt af en følelse af håbløshed og tab af meningsfuldhed. Hvorfor er håb og mening så livsvigtigt set fra et psykologisk perspektiv? Og hvordan bevarer vi håbet, når det synes svært?
Foredraget vil tage udgangspunkt i psykiateren Viktor Frankl, der under sit ophold i kz-lejr blev optaget af håbets kraft for mennesket som et meningssøgende væsen og professor i sociologi, Aaron Antonovsky, der især er kendt for teorien om "Oplevelse af sammenhæng".
Skammen skjuler sig i skyggerne
Oftest ser vi konsekvenserne af den, mere end skammen selv. Men det er, som om noget de seneste år har forandret sig. Vi er begyndt at tale mere om den ordløse skam og ser det i tv-serier, i biografien, i MeToo-bevægelsen osv.
Dårlig samvittighed, skyld og skam bliver så let blandet sammen - hvilket kan skabe en særlig giftig cocktail, når tro og værdier blandes ind i det.
Ved at låne af andres ord og erfaringer, kan vi måske sammen begynde at løsne op, for det, vi alle kender til i større eller mindre grad?
Tilgivelse - krav eller gave
Hvad er forskellen på tilgivelse og forsoning?
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan tilgive, men gerne ville kunne?
Kan man tilgive på andres vegne?
Og kan man både have tilgivet men stadig være vred?