Behandling af stress

Af Ole Rabjerg, aut. psykolog, 6. november 2013
 
Illustration
Ole Rabjerg, psykolog aut. ved Agape

Kroppen og psyken reagerer med stress når kravene er større end ressourcerne. Stressreaktionen i sig selv er ikke farlig, men langvarig stress kan være alvorlig og føre til alvorlige lidelser og sygdomme. Denne artikel giver en kort oversigt over behandlingsmuligheder ved stress.


Hvornår søge hjælp?

Nogle personer går til læge med nogle fysiske symptomer, fx søvnløshed, uforståelig hjertebanken, mavepine eller lignende, hvor lægen efter fysiologiske undersøgelser konkluderer, at det er stress. Andre bliver indlagt på skadestuen efter et fysisk eller psykisk sammenbrud. Flere er overbevidst om at de har haft et hjerteanfald, men fysiologiske undersøgelser viser, at de ikke fejler noget fysisk, og lægen konkluderer, at det er stress. I alle disse tilfælde er det vigtigt at søge hjælp, enten et forløb hos praktiserende læge eller et forløb hos en psykolog.

Der er også mange mennesker som mærker symptomerne mindre tydelige, hvor der alligevel kan være behov for professionel hjælp. Her gælder det, at jo flere stresssymptomer der er (se liste her), jo længere symptomerne har varet og jo vanskeligere de er selv at forandre, jo mere aktuelt er det at søge hjælp. Da nogle af stresssymptomerne kan være vanskelige selv at opdage, kan det være en fordel i afklaringsfasen også at spørge sine nærmeste, om de har bemærket ændringer i adfærd eller reaktionsmønstre (fx øget irritabilitet, isolation eller energiforladthed).

Hvilken hjælp skal søges?

Her nævnes nogle faktorer som kan have betydning for, hvilken hjælp der skal søges.

Læge
Hvis du har mærket stresssymptomer, anbefales det, at du kontakter din læge. Hvis lægen konstaterer stress, vil flere af dem selv kunne tilbyde hjælp.

Psykolog
I en række tilfælde vil lægen enten henvise dig til en psykolog. Du har også mulighed for selv at kontakte en psykolog.

Stresscoach
Hvis der ikke er tale om alvorlige stresssymptomer, men snarere at stressbelastningen generelt opleves for høj i hverdagen, er det også muligt at kontakte en stresscoach, som er uddannet til at hjælpe dig til at finde og bruge nogle redskaber til at håndtere belastninger på en mere konstruktiv måde. 

Arbejdsrelateret stress
Hvis stressårsagen primært vedrører arbejdspladsen og hvis du som medarbejder ikke er brudt ned af stress, kan hjælpen bestå i, at der arbejdes med det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Dette kan fx ske gennem udarbejdelse af en stresspolitik (se f.eks.: Forebyg stress eller Center for stress) eller via arbejde med det psykiske arbejdsmiljø (se f.eks. Arbejdsmiljøviden). Gør gerne brug af Tillidsrepræsentanten. Der er også mulighed for at kontakte arbejdsmedicinsk klinik i Århus for råd og hjælp. Måske kan der arrangeres hjælp via en stresscoach på arbejdspladsen.


EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
Kalender
Der er ingen aktuelle arrangementer i øjeblikket, der er relateret til denne arbejdsgren.
© 2020 Foreningen Agape | Kontaktoplysninger