I sjælesorgen bør vi være
sparsomme med gode råd

Ingen konfident kan leve på sjælesørgerens klare overbevisning, hvor indlysende den end er for sjælesørgeren.

Af Dan Månsson, projektleder i Agape

Jævnligt konsulteres sjælesørgere under påskud af, at konfidenten (den hjælpsøgende) kommer for at få et godt råd i en bestemt situation. Det kan jo være ganske behageligt, at nogen har brug for mit råd i en bestemt situationen. Selvtilliden får lige et boost.

Efter at have hørt om den situation, konfidenten befinder sig i, er det også fristende som sjælesørger at komme med et eller flere gode råd. Der er jo nogle gange ligefrem løsninger, som er oplagte at give til konfidenten.

Et godt råd skal nok give anerkendelse og lade en fremstå med autoritet og visdom; men et godt råd kan snart lukke luften ud af den opnåede autoritet og visdom i den andens øjne. Følges det gode råd og viser sig ikke at være løsningen i konfidentens situation, opleves det som endnu et svigt, endnu en fiasko, yderligere ensomhed og endnu en bekræftelse på, at ingen kan hjælpe.

Som sjælesørgere bør vi være sparsomme med gode råd, men vi skal ikke signalere afvisning: ”Jeg giver aldrig gode råd! Du er gået galt i byen!” Opgaven er sammen med konfidenten at afsøge mulige veje eller løsninger. Med vores lytten, spørgsmål og små refleksioner skal vi opmuntre konfidenten til at beholde ansvaret for sit eget liv.

Tålmodighedsarbejde

Dér hvor vi lytter og stiller lyttende spørgsmål, tager konfidenten ansvar, tager sig selv alvorlig, mærker sine egne grænser og bliver bevidst om egne ønsker. Konfidenten finder selv vejen eller løsningen for sig selv. Det gode råd, som konfidenten selv kommer frem til, er langt bedre end sjælesørgerens, selv om de måske er helt identiske i praksis. Sjælesorg er et tålmodighedsarbejde, hvor vi må følge konfidenten i hendes tempo og på hans omveje til målet.

Selv dér, hvor Bibelen synes at have klare svar og gode råd, går vejen til den bedste hjælp gennem lytten til konfidenten, refleksion over bibelske udsagn og konfidentens egen tilegnelse af det bibelske budskab. Ingen konfident kan leve på sjælesørgerens klare overbevisning, hvor indlysende den end er for sjælesørgeren.

Dan Månsson
Dan Månsson, projektleder i Agape

Støt sjælesorgsarbejdet

TAK, om du vil bære med ved at give Agape en gave. Agape er afhængig af vores mange, gode støtter, og enhver gave gør en forskel!

MobilePay: 94 907

Med MobilePay kan du nemt støtte Agapes arbejde med din mobil. Ønsker du fradrag for gaven, skriver du blot dit CPR-nummer i beskedfeltet.

Agapes konto:

Bank: Sparekassen Kronjylland
Bankkonto: 6190 0003562409
CVR: 18191288

Kortbetaling via hjemmesiden:

Giv en gave med kort via hjemmesiden

TAK for enhver gave!

Artikler om sjælesorg