Sjælesorg i Agape

Man har i Agape en mangeårig erfaring med både undervisning og sjælesørgerisk praksis, og det mærkes. Det teologiske udgangspunkt er sundt og solidt, og samtidig har jeg oplevet en meget frugtbar vekselvirkning med indsigter fra andre fagområder, ikke mindst psykologiens verden.

-Oline Kobbersmed, Kirke- og Diakonmimedarbejder i Sct. Michaelis Kirke i Fredericia

Hvad er det for en rolle, jeg har? Hvordan bruger jeg den – og hvordan undgår jeg at misbruge den? Og hvordan bliver jeg bedre til at lytte, men også til at stille de rigtige spørgsmål, så mennesker kommer bedst muligt videre? Agape har meget at tilbyde på sjælesorgsområdet. Både hvis du er en erfaren sjælesørger, og hvis du er helt ny i “faget”!

-Daniel Lind, valgmenighedspræst i Aarhus og tidligere deltager på Agapes sjælesorgskursus

Hvad er sjælesorg?

SJÆLESORG, ”omsorg for sjælen”, kan have mange forskellige udtryk, men tager udgangspunkt i det kristne livs- og menneskesyn. Sjælesorgens teoretiske fundament er teologien, der anser sjælesorgen som en del af kirkens diakoni, den kristne livs- og troshjælp. Som fagfelt benytter sjælesorgen sig endvidere af en række hjælpevidenskaber som antropologi, psykologi, religionspsykologi, filosofi med mere. Sjælesorg er ifølge professor Leif Gunnar Engedal et møde mellem Guds hjerte og menneskets sjæl. Dette møde kan ske gennem et nærværende og respektfuldt menneske. Helt afhængigt af konfidentens (den hjælpsøgendes) behov, ønsker, erfaringer og livssituation kan sjælesorgen trække på bibelske beretninger, bøn, velsignelse, skriftemål med mere.

Inden for sjælesorg finder vi en bred palet af nøglepersoner, der repræsenterer forskellige retninger. Gregor den Store (540-604) skrev den første betydelige pastorallære, Regula pastoralis, hvori han anlagde grundstenene til nutidens sjælesorgstænkning. Martin Luther (1483-1546) skrev ingen direkte sjælesorgslære, men er en veldokumenteret sjælesorgspraktiker med stor menneskekundskab. Han anså sjælesorgen for at være et kristent menneskes opgave. Af nulevende nøglepersoner kan vi fremhæve Leif Gunnar Engedal, professor ved Menighetsfakultetet i Oslo, Tor Johan Grevbo, professor i
sjælesorg på Høyskolen Diakonova i Oslo og på teologisk fakultet i København, og Leif Andersen, lektor/førsteamanuensis på Menighedsfakultet i Aarhus.

Kilde: Annette Bech Vad, landsleder i Agape, og Dan Månsson, teolog og sjælesørger

Agape og sjælesorgen - helt konkret

Sjælesorgen har altid spillet en rolle i Agapes arbejde. Helt konkret har sjælesorgen været fokusområde for arbejdsgrenen PsykTro, og i efteråret 2022 har vi afholdt (endnu) et sjælesorgskursus i Agapehuset i Silkeborg samt en lang række foredrag, der har berørt den sjælesørgeriske faglighed. I 2023 afholder vi sjælesorgskursus i blandt andet Sønderjylland.
Siden 2015 har Agape desuden haft en målsætning om at styrke sjælesorgen i Danmark. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at vi har ansat teolog og sjælesørger Dan Månsson i en tre-årig projektstilling, som skal udvikle tænkningen mere bredt. Derudover arbejder vi intenst med at lave en konkret definition af begrebet sjælesorg, som vi forstår begrebet i Agapesammenhæng.

Artikler om sjælesorg

Kontakt Agape for mere information

Du er meget velkommen til at kontakte Agape, hvis du har brug for materialer eller hjælp til at finde rundt i vores tilbud. Vi er også altid med på en snak og en kop kaffe i Agapehuset i Silkeborg, hvis du ønsker at drøfte stort som småt.

Kontakt landsleder Annette Bech Vad: 

Tlf.: 8680 6022
E-mail: annette@agape.dk

Agapes adresse:
Foreningen Agape
Bredhøjsvinget 1
8600 Silkeborg

Sekretariatets telefontid:
mandag – torsdag:
9.00-12.30 og 13.30-15.00
Tlf.: 8680 6022
E-mail: info@agape.dk

Bank:
Bankkonto: 6190 0003562409
CVR: 18191288

MobilePay:
94 907

Vi ser frem til at høre fra dig!