Julen er smerternes fest

“Vi kan godt både forholde os sandt til livet og glæde os ved livet,” skriver Dan Månsson, teolog og sjælesørger.

Vi har hørt det før: Hjerte rimer på smerte! En rigtig kliché.

Sagen er bare, at i virkelighedens verden, som vi møder en smule af i de fortrolige samtalerum, er det alt andet end klichéer. Og det er heller ikke en kliché, at smerten intensiveres i december måned. Nissehuer, marcipan, gran, julehandel, julefrokoster og alt det andet, vi udsætter hinanden for i december, forstærker de smerter, vi lever med hele året rundt.

Savnene bliver tydeligere, ensomheden stærkere, selvværdet presses, økonomien strammes, konflikter øges. Hjerternes fest bliver smerternes mareridt for nogle.

Skal alle de, som bare elsker julen og har en dejlig fest, så føle dårlig samvittighed? Nej! Hold fest med god samvittighed! At Gud blev menneske, at verdens frelser lå i en krybbe i Betlehem er værd at feste for!

Vi kan godt både feste og rumme de mennesker, for hvem juletiden er smertefuld. Vi kan godt både forholde os sandt til livet og glæde os ved livet. At undgå, ignorere og benægte livets smerter for at beholde den gode julestemning er ikke bare falsk og overfladisk; det er misforstået godhed, som ofte skaber afsky.

Jul og smerter hører sammen. Jesu komme julenat var nødvendig af én grund: menneskers smerter. Hos Gud forplantede det sig som sekundær smerte. Gud er nemlig ikke upåvirket af vore smerter. Gud blev menneske og tog vore smerter på sig. Vi fester for fødslen af en smerternes mand!

Dét gudsbillede forholder sig langt mere virkelighedsnært og sandt til menneskelivet end undgåelse, ignorering og benægtelse af menneskers livssituation. Mit juleønske er, at det må kunne høres i juleforkyndelsen og opleves i julefejringen.

Glædelig jul!

Kærlig hilsen

Dan Månsson
Dan Månsson, projektleder i Agape

Vil du vide mere om, hvad der sker på sjælesorgsområdet i Agape? Så kan du følge med her: agape.dk/sjaelesorg

STØT SJÆLESORGSARBEJDET I AGAPE

TAK, om du vil bære med ved at give Agape en gave. Agape er afhængig af vores mange, gode støtter, og enhver gave gør en forskel!

MobilePay: 94 907

Med MobilePay kan du nemt støtte Agapes arbejde med din mobil. Ønsker du fradrag for gaven, skriver du blot dit CPR-nummer i beskedfeltet.

Agapes konto:

Bank: Sparekassen Kronjylland
Bankkonto: 6190 0003562409
CVR: 18191288

Kortbetaling via hjemmesiden:

Giv en gave med kort via hjemmesiden

TAK for enhver gave!