Er lykkepiller ok?

Spørgsmål

Klik for at vise/skjule

Kære brevkasse

Jeg er en ung fyr på 17 år og går i gymnasiet. Jeg har på det seneste haft svært ved at koncentrere mig og været meget trist og manglet energi i hverdagen. Jeg har snakket med min læge, og han siger, at jeg måske skal have lykkepiller. Men jeg har set i medierne, at der er mange, der får lykkepiller, hvor det er den forkerte behandling eller hvor det skader mere end det gavner.

Hvordan skal jeg forholde mig til lykkepiller i min situation?

På forhånd tak for hjælpen!

vh. Den Trætte

Svar

Kære ”Den Trætte”

Du skriver at du på det sidste har haft svært ved at koncentrere dig, du har været meget trist og har manglet energi i hverdagen. Du har haft det så svært, at du har talt med din læge om det. I forbindelse med den samtale har din læge nævnt, at du muligvis kunne have brug for antidepressiv behandling (desværre ofte benævnt ” lykkepiller”). Når din læge har talt om dette, så er det sikkert fordi han vurderer, at du har en depression. I første omgang har din læge formentlig vurderet, at der ikke er tale om en svær depression. Derfor vil samtalebehandling muligvis være tilstrækkeligt til at bedre tilstanden. Det er dog vigtigt, at en depression behandles lige så aktivt som en f.eks. en lungebetændelse. Derfor skal lægen under samtale forløbet vurdere på, om der også er brug for antidepressiv behandling. – Såfremt det skulle vise sig, at denne behandling også skulle være den rigtige til dig, så vil du sikkert opleve god virkning heraf. Når man er så ung som du er, skal man dog undersøges og vurderes af en speciallæge i psykiatri, før der påbegyndes en behandling med medicin.

Al medicin både naturmedicin og anden medicin kan have bivirkninger. Det skal vi som læger altid være opmærksomme på. Midler mod depression, angst og andre psykiske lidelser, har dog ikke flere bivirkninger end anden medicin, men i medierne fokuseres der specielt meget på bivirkninger af midler mod psykiske lidelser. Derfor har mange patienter meget mere skepsis overfor at tage medicin for sygdomme i hjernen end for sygdomme i hjertet. Jeg kan derfor godt forstå, at du også er meget skeptisk og spørgende til om antidepressiv behandling kan være den rigtige behandling.

Til dig vil jeg sige, såfremt du får det bedre på samtalebehandling alene, så det rigtig godt. – Har du det imidlertid så dårligt, at du får brug for medicin mod depression, så skal du ikke være bange for at benytte den. Du skal blot holde tæt kontakt med din læge, så I får talt om hvorvidt du får den rigtige medicin i den rigtige dosis og om det, du mærker er bivirkninger, der er væsentlige, eller du trygt kan fortsætte behandlingen. Det er min erfaring at langt de fleste, der har brug for medicin mod depression også mærker, at den hjælper dem godt.

Jeg håber dette har afklaret noget for dig i forhold til midler mod depression (lykkepiller).

Med venlig hilsen

Inge Munk Møller Psykiater

Se også: