Hvordan hjælper jeg min søster?

Spørgsmål

Klik for at vise/skjule

Jeg er en ung kvinde på 26 år, har Autisme, ADD, Tourette og epilepsi. Min søster har en emotionel ustabil personlighedsstruktur, og lige nu har hun det svært, og jeg har rigtig svært ved at overskue hvordan jeg kan hjælpe hende bedst og samtidig passe på mig selv.

I 2019 blev mine to nevøer, min søsters børn, tvangsfjernet. De blev hjemgivet 1½ år senere i 2020, men både min søster og børnene har kæmpet med eftervirkningerne af tvangsfjernelsen. I 2022 fik vi at vide at begge drenge har Autisme, ADD og en emotionel forstyrrelse som følge af tvangsfjernelsen. Min søster ved ikke hvordan hun skal takle børnenes udfordringer, og jeg ved ikke hvordan jeg kan hjælpe hende. Lige nu har min søster det ekstra hårdt fordi hendes egen sygdom presser hende, og hun er bange for at række ud efter hjælp, da hun frygter kommunen så vil tage børnene igen.

Jeg vil så gerne hjælpe min søster og børnene, men ved ikke hvordan. Hvordan hjælper jeg min søster og børnene, uden det bliver på bekostning af mig selv?

Svar

Kære Unge Kvinde

Tak for din henvendelse. Det er en svær situation, du står i. Du har selv meget at bære på med dine forskellige lidelser, og alligevel er du optaget af, hvordan du kan hjælpe din søster, som også har det svært. Det er meget prisværdigt.
Jeg håber, du selv får god hjælp og støtte i forhold til de vanskeligheder, du har. Det vil være vigtigt, hvis du skal have overskud til også at støtte din søster.
Det er godt for din søster at vide, at du holder af hende og vil støtte hende, så godt du kan.
Det er samtidig vigtigt, at du ikke er alene om at støtte hende. Det vil blive for meget for dig.
Jeg vil anbefale, at du drøfter din situation med en i din nærhed, som du kan fortælle lidt mere.

Jeg ved ikke, hvilken kommune hun er tilknyttet, men jeg ved, at nogle kommuner kan bevilge en
” hjemme hos” , en støtte person i nogle timer ugentlig i forhold til at støtte forældre med særlig udfordringer. Jeg forstår godt, at din søster frygter ny tvangsfjernelse, men kommunen har trods alt ladet dine nevøer komme hjem igen.
Jeg ved ikke, om din søster er i et forløb i psykiatrien? Hvis hun er, kunne du måske gå med hende til en samtale, hvor I fik talt om de særlige vanskeligheder, hun står med. Det er også en mulighed at gå med hende til en samtale hos hendes læge.
Hvis din søster er tilknyttet regionspsykiatrien eller en psykiater, så har de mulighed for at anbefale ekstra støtte til din søster.

Jeg håber som nævnt, du selv får god hjælp til at klare din hverdag, og at du får mulighed for også at støtte din søster, så meget du magter, men heller ikke mere. Jeg håber også, at din søster må få den hjælp, hun har brug for både fra dig som pårørende og fra andre sider.

Inge Munk Møller Psykiater

Se også: