Reducering af antipsykotisk medicin

Spørgsmål

Klik for at vise/skjule

Hej brevkasse

Kan Inge, psykiater svare mig? Jeg er 37 år og har haft paranoid skizofreni diagnosen i 15 år. Nu er jeg så vha. psykolog begyndt at trappe ud af medicinen, fordi den skader mig meget, den giver mange angstanfald og angst, uro, selmvordstanker osv., og alt dette er reduceret meget nu, hvor jeg er stoppet med Olanzapin (Zyprexa), og også har skåret 2/# af benzodiazepin (Alprox) væk. Jeg mangler at trappe ud af 50 mg dagl. Valdoxan (melatonin til søvn), og 9 mg dagl. Invega (antipsykose medicin).

Jeg tør bare ikke trappe ud af Invega pga. trusler om psykose, fra min psykiater. Men psykologen siger, man kan godt. Jeg ved ikke om jeg tør. Kan jeg få kontakt med en psykiater der vil trappe mig ud, ved du hvordan jeg kan få kontakt til en anden, end ham jeg har? og kan jeg få det gratis, han er privatpraktiserende, jeg får 30 samtaler gratis bevilget hver gang, de er brugt, dem jeg har.

Jeg vil også gerne bare få recepterne af egen læge (praktiserende læge) men har fået at vide, det er uansvarligt at en ikke-psykiater udskriver Invega osv. Men hvordan finder man en psykiater, der er til at tale med? Ham jeg har, siger jeg skal tage mere benzo for han påstår, det må være derfor jeg får selvmordstanker, selvom de netop kom da han fordoblede mig fra 3 x 0,25 mg dagl. til 0,5 mg dagl. Og nu hvor jeg har trappet ned til 2 x 0,25 mg dagl., er selvmordstankerne næsten væk. Så det var nok benzoerne (Alprox), der fremkaldte dem, er jeg næsten sikker på. Det er psykologen også.

Håber så meget på hjælp, vil gerne trappes ud vha. psykiater men kan som sagt ikke finde en, der vil medvirke, jeg kender jo kun ham jeg har og han vil bare give MERE medicin, som han hele vejen har gjort, til stor, stor skade for mig. Så ham har jeg ikke lyst at se mere, har totalt mistet tilliden til ham. Mvh.

Svar

Kære Brevskriver

Du skriver, at du har haft paranoid skizofreni i 15 år. Det er en svær sygdom, og det er godt at høre, at du nu har mindre angst og selvmordstanker, end du før har haft. – Du har gennem årene fået forskellig medicin mod din lidelse. Med støtte fra en psykolog er du nu begyndt at trappe ud af noget af medicinen.

Jeg er klar over, at du har oplevet angst, uro og selvmordstanker. Jeg må dog samtidig sige, at jeg ikke mener, at medicinen har været årsag til dette. Derimod har psykologbehandlingen muligvis hjulpet dig, så du nu har det bedre og ikke behøver så meget angstdæmpende medicin i form af benzoediazepiner, som du tidligere har taget. Du får også fortsat Valdoxan. Det er et antidepressivt middel, som også hjælper på søvnvanskeligheder.

Jeg kan ikke på afstand vurdere, om du fortsat har brug for dette.
Jeg kan heller ikke vurdere, om du vil kunne klare dig med mindre antipsykotisk medicin på nuværende tidspunkt. Det er nødvendigt at en speciallæge i psykiatri- en psykiater vurderer dette. – Psykologer er ikke uddannet i forhold til medicin, så deres viden på det område er begrænset. Din psykolog har derfor svært ved at vide, om du også kan trappe ud af Invega, den antipsykotiske medicin.

Jeg forstår din psykiaters bekymring, jeg formoder, at din psykiater har oplevet, at du har været psykotisk, og derfor ikke ønsker at det skal ske igen. – Jeg forstår dog, at du ikke rigtig har tillid til vedkommende mere, selvom du, så vidt jeg forstår, har været i et langt forløb hos vedkommende. – Såfremt du fortsat ønsker en anden psykiater, så har du mulighed for at tale med din egen læge om en mulig ny henvisning til en anden psykiater. Det er gratis, når det er en praktiserende psykiater med overenskomst med sygesikringen.

Det er dejligt, når man kan klare sig uden medicin, og hvis du har taget medicin meget længe, så forstår jeg dit ønske om at prøve. For nogen patienter med skizofreni lykkes det at trappe ganske langsomt ud af medicinen over måneder og efterfølgende klare sig uden. Mange, der forsøger, oplever imidlertid efterfølgende tilbagefald, så det for dem er mere hensigtsmæssigt at fortsætte med en lille dosis antipsykotisk medicin.

Jeg siger ofte til mine patienter, at overskriften over deres liv skal være: ”Hvordan får jeg det bedst muligt?” fremfor ”Hvor hurtig kan jeg slippe medicinen?”.

Jeg har skrevet lidt til dig ud fra de oplysninger, du har givet mig. Jeg håber du kan bruge det, selv om du måske er lidt skuffet over, at jeg ikke straks kan anbefale udtrapning af al medicin. Rigtig mange mennesker må leve med, at de har brug for daglig medicin for at have det bedst muligt. Om det også gælder dig, kan jeg som sagt ikke vurdere uden at kende dig nærmere. Jeg vil imidlertid håbe, du må få en god behandling, så du får det bedst muligt.

Med venlig hilsen

Inge Munk Møller Psykiater

Se også: