Bekymret for ECT-behandling

Spørgsmål

Klik for at vise/skjule

Kære Psyktro-brevkasse

Jeg har lidt af angst, depression, stress og muligvis borderline gennem hele livet. Jeg er 55 år og førtidspensionist. Jeg har kæmpet for at leve et normalt liv på normale vilkår, opsøgt og modtaget hjælp fra psykologer og psykiatere, afprøvet al slags medicin, mindfulness, kognitiv terapi – ja alt er afprøvet, uden at det har hjulpet mig. Jeg passer på mig selv, ryger og drikker ikke. Passer min søvn, kost og motion.
Jeg er nu blevet indlagt for første gang. De foreslår ECT.

Min tro er stærk, og det der holder mig i live. Jeg beder meget hver eneste dag.
At lade sig bedøve og lade andre sende strøm gennem min hjerne føles skræmmende. Kan Gud mon virke med helbredelse gennem den behandling?
Jeg er alt for sårbar til at være i verden, som jeg har det nu, men samtidig føler jeg, at det netop er i sårbarheden, jeg er tættest på Gud. Så jeg er også bange for at miste min sårbarhed.
Hvad tænker I om dette?

Guds fred

Svar

Kære spørger

Tak for din henvendelse. Jeg forstår af dit brev, at du har haft det svært med psykiske lidelser i mange år. Du har kæmpet hårdt og har modtaget mange former for behandling, hvor noget sikkert har hjulpet dig godt i perioder.

Nu har du så fået det så dårligt, at du har brug for indlæggelse formentlig med en svær depression. Nogen vurderer, at ECT vil kunne hjælpe dig. Jeg forstår godt din ængstelse, men hvis det handler om en svær depression, er det den mest effektive og hurtigst virkende behandling vi har.

Gud kan helt sikkert også virke gennem den behandling, det har jeg ofte set tidligere, da jeg var overlæge på psykiatrisk afdeling.

– Der er tale om, at du under fuld bedøvelse får en ganske svag strøm gennem hovedet i få sekunder. De fleste oplever begyndende bedring allerede efter få dage.

Jeg fornemmer, at du er bange for at miste din personlighed ved den behandling, det er der ingen risiko for, men du kan formentlig hurtigt få det meget bedre. Din sårbarhed vil du dog fortsat have med dig, og du må vedvarende være opmærksom på, at undgå for store belastninger.

Jeg vil håbe du får en god behandling og vil ønske dig god bedring.

Inge Munk Møller Psykiater

Se også: