Depression, der ikke vil slippe

Spørgsmål

Klik for at vise/skjule

Jeg synes det er svært at finde rundt i hvad jeg skal gøre.

Har haft 6-7 reelle moderate depressioner, hvoraf den sidste var så slem, at jeg måtte sygemeldes fra arbejde. Det har foregået fra jeg var i 20’erne til midt 30’erne. Jeg været i medicinsk behandling for alle erkendte depressioner og er fortsat i behandling for at undgå tilbagefald. Jeg har været i mange terapiforløb hos psykologer og terapeuter for at arbejde med mit sind hen over årene. Gennem de sidste 10 år, når jeg har mærket at depression bankede på igen, har jeg undgået at ryge helt ned i depressionen via samtaler.

Nu er jeg i 40erne og kæmper stadig en kamp for ikke at blive deprimeret. Det er ligesom depressionen hænger og ånder mig i nakken hele tiden. Jeg bruger megen energi på at holde den væk. Jeg har mand og tre små børn, som jeg gerne vil være der for.

Jeg beskriver selv min situation nu som TUNGSIND. Har ikke været rigtig glad i flere år. Jeg er godt brugt. Jeg øver mig derfor i at få læsset af hos nogle udvalgte mennesker, og gøre gode ting for mig selv.

Jeg er glad for at have undgået reel depression i ca. 8 år, men er også træt af hele tiden være på kanten af en lettere depression. Det er som om depressionen arbejder sig ind i min hjerne og så må jeg bruge alle mine værktøjer til at kæmpe mig tilbage igen. Jeg har i de sidste måneder haft flere enkelt dage hvor jeg stort set ikke har kunnet tage initiativ. 

Jeg er i dialog med min praktiserende læge, hvor jeg af og til udfylder et scrennings skema for depression. 

Jeg er utålmodig efter at mærke livsgejst og glæde igen.

Jeg er taknemmelig for at være kristen og have gode mennesker omkring mig! Det er dog enormt ensomt at kæmpe med et sind, der fylder så meget. Har fået tid hos psykiater om et par år for at blive udredt om der er noget i mit sind, der gør det så tungsindigt.

Nu er jeg også i overvejelse om jeg skal op i medicindosis? Jeg får 60 mg duloxitin. Eller om jeg skal give det lidt længere tid med det terapi-forløb jeg er igang med lige nu. Der har jeg endnu en gang arbejdet med de dybe svære følelser. Har mærket dem og set dem i øjnene, så grundigt som aldrig før. Håber nu at kunne komme ind til min begejstring og livsglæde og kreativitet, som jeg tror findes inde i mig. Det er så lang tid siden jeg har kunnet være i de positive følelser og fastholde dem.
Det er så svært at navigere i mit inderste. Og ensomt – for hvem kan svare mig på hvad jeg skal gøre? 
Det er ligesom jeg jo hele tiden selv må opfinde min vej at gå. Lære at acceptere at livet bare kan være svært og må lære at favne hvert lille positivt glimt. Jeg kæmper og kæmper og søger hjælp hvor jeg kan. Det er så hårdt at være i.

Jeg søger en medmenneskelig opmuntring og hvis muligt, en spejling på det jeg skriver. Fordi jeg synes det hele roder sammen inden i mig.

Svar

Kære brevskriver

Tak for henvendelsen. Du har været plaget af adskillige depressioner, og det lyder som om, du aldrig rigtig er kommet dig helt. Du har stadig dage, hvor du slet intet magter, og du har generelt ikke oplevet rigtig glæde i lang tid.

Du har været i mange terapiforløb, som har hjulpet dig i nogen grad. Du har også god kontakt til din læge, hvilket er en god ting.

Jeg har dog fornemmelsen af, at du billedlig talt har en dårligt behandlet ”lungebetændelse”. Det billede har jeg ofte brugt, når jeg har undervist mine yngre lægekollegaer. Jeg har sagt til dem, at de skal behandle en depression lige så effektivt, som de vil behandle en lungebetændelse. Der skal følges op på behandlingen med ændret dosis eller anden behandling, til man ser en sikker effekt.

Aktuelt får du Duloxetin 60mg, hvilket er en mindre dosis. Jeg ved ikke om du får anden medicinsk behandling? Eller hvilken form for terapi, du har prøvet?
Nogle har også glæde af lysterapi i form af ca. 20 minutters lys hver morgen i vinterhalvåret under morgenmaden.

Du har ret i, at det er vigtigt, at du bliver ordentligt udredt, så du kan få den behandling, der hjælper dig bedst. Det er også godt, at du prøver at opfange hvert et lille lysglimt du ser.

Jeg håber, du må opleve at få god og effektiv hjælp, så du ikke skal kæmpe så meget, og så du igen kan føle glæde og lyst til ting i dit liv.

De bedste hilsner

Inge Munk Møller Psykiater

Se også: