At være kristen
og rumme lysten til at gøre ondt

Spørgsmål

Klik for at vise/skjule

Hej.

Jeg lider af en vedvarende hashpsykose/skizofreni lignede tilstand. Samt en hæftig dødsangst.

Jeg har tidligere været troende, men tabte troen henad vejen. Nu er jeg blevet næsten 26 år, og jeg blev psykisk ramt som 18 årig.

Jeg bruger megen tid hver dag på at granske over verden og livet. Såsom hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Hvordan skal jeg være i sindet for at være bedst i retfærdighedens øjne, alt sådan noget.

Jeg finder meget spændende ved biblen og de kloge ord man kan finde. Og den rummer mange visdomsord i emnerne trøst og sorg.

Mit problem er: At jeg ønsker at være kristen og prøve at leve et liv Gud finder værdigt. Jeg kan lide tanken og ideen om det. MEN.

Jeg har et ualmindeligt stort had til mange forskellige ting. Jeg har en vitterlig lyst til at ødelægge og gøre folk fortræd jeg ikke bryder mig om. Og det er ikke ting der stammer fra psykiske tanker eller sygdom. Det er regulært HAD. Og det fylder mere og mere.

Jeg bruger Guds retfærdighed, til at lade være. Og tænker nej det går ikke, det er ikke Guds ide etc. Men det plager mig stadig. Fordi det ændrer ikke at jeg har lyst. Så det er ikke min egen frelse og tankegang der holder mig fra at gøre det her ting, det er kun frygten for efterlivet og tanken om at der må være en almægtig Gud.

Men i biblen står der jo, at hvis man tænker ting så er det ligeså slemt som at gøre det. Men hvordan skal jeg så gøre i min situation. Jeg har lysten og tankerne, men udelukkende fordi jeg håber ved ikke om tror på der er en retfærdighed alfader der ved bedre end alt og alle. Vil gerne leve som han befaler, men det fjerner ikke min personlige lyst til at gøre ting mod folk jeg hader. Hvad gør man?

Svar

Kære Tvivler

Du skriver at du har en vedvarende hashpsykose/en skizofrenilignende tilstand og en heftig dødsangst. Det betyder for mig, at du sikkert ofte er meget forpint. Det er svære lidelser du nævner og jeg håber du har fået tilbudt en god behandling både med samtaler, den støtte i hverdagen du har brug for og den medicin, der kan hjælpe dig bedst i forhold til angsten og den psykotiske tilstand. Jeg håber således, du har nogen nærpå dig, som du kan tale med om disse tanker, så du ikke er alene med dem.
Du skriver, at du ønsker at være en kristen og prøve at leve et liv, Gud finder værdigt. Samtidig oplever du et had til mange ting og lyst til at gør fortræd. Det er godt at du læser i Biblen, men også her er det meget vigtigt at tale med andre om det du læser, så du forstår det rigtigt.

Det er rigtigt, at vi har fået De ti Bud, og det er vigtigt, når vi skal handle overfor andre mennesker. Det er også rigtigt at Jesus har sagt, at den der bliver vred på sin bror også slår noget ihjel, måske tilliden og glæden. – Det er dog meget vigtigt at det er overfor Gud og ikke overfor mennesker at tanker og handlinger vejer lige tungt. – Det er for, at vi skal se, at frelsen ikke afhænger af vores gerninger, men alene handler om at tro på Jesus som vores frelser. I Johannes evangeliet kap. 3.vers 16 kan vi læse det vi kalder ”den lille Bibel”: For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv. Her er det væsentlige i kristentroen sammenfattet i et vers.

Det lyder dog for mig, som om du er særlig plaget af lyst til at ødelægge, og du fortæller om et had der fylder mere og mere. Såfremt det er tvangstanker, så vil man ikke handle på det, men derfor kan man godt være meget forpint af tankerne. Din store angst tyder på at du er bange for at komme til at handle på dine tanker. – Det er muligt at få hjælp både gennem samtaleterapi, og medicin til at håndtere tankerne, så angsten bliver mindre, jeg håber du har eller kan få kontakt med nogen der kan tilbyde dig dette.

Der er en almægtig Gud, som du skriver, han har givet os hinanden for, at vi skal hjælpe hinanden. Jeg vil derfor meget anbefale dig at finde nogen, som du kan tale med, både så du får den hjælp, du har brug for til dine svære tanker og din angst, og så du får hjælp til at finde ind i kristentroen igen på en måde, der kan give dig tryghed og ikke angst.

Med venlig hilsen

Inge Munk Møller Psykiater

Se også: