Min kæreste tager hash

Spørgsmål

Klik for at vise/skjule

Kære brevkasse

Hvad gør jeg, hvis min kæreste tager hash engang imellem og drikker engang imellem?

Kan snart ikke holde det ud.

Vi har været sammen i 6 år.

Svar

Kære du

Tak for din mail. Ud fra din beskrivelse ved jeg ikke konkret, hvor meget din kæreste drikker og tager hash, men det er jo tydeligt på din mail, at det er enormt belastende for dig og jeres forhold. Jeg pointerer det, fordi din kærestes forhold til alkohol og stoffer muligvis kan være i sådan en grad, at der er tale om et misbrug. Hvis det er tilfældet, vil jeg anbefale, at du eller I søger hjælp – f.eks. ved alkolinjen. Et hashforbrug kan også udvikle sig til et misbrug, så jeg håber, din kæreste opsøger noget hjælp, hvis han er på vej i den retning. Jeg vælger dog at tolke din beskrivelser som “engang imellem”, at det er noget, han gør ved visse lejligheder, og at det ikke er i sådan en grad, at der er tale om et misbrug. Det er på den baggrund, jeg forsøger at hjælpe dig med et svar og nogle råd.

Uenigheder skaber konflikter

Det kan være belastende for et parforhold, når alkohol og stoffer fylder uhensigtsmæssigt meget. Man kan opleve den anden som markant anderledes og som en anden, når vedkommende er påvirket. Det kan skabe ubehag og gnidninger i parforholdet, og det er muligvis det, du oplever. Det kan skabe konflikter, når man i parforholdet er uenige om, hvor meget det skal fylde. Du vil formentligt gerne, at han færre gange drikker sig fuld og tager stoffer, mens han muligvis ser det som en hyggestund med nogle venner eller lignende. Det kan skabe konflikter, hvor du ønsker, han skal gøre det færre gange, mens han muligvis oplever, at det ikke er noget problem.

Kommunikation er nøglen

Ud fra din beskrivelse fremgår det ikke, hvordan og om I taler om dette problem – men jeg tror, nøglen til at håndtere jeres uenighed ligger i god kommunikation. Du kan ikke kontrollere hans handlinger. Du kan selvfølgelig heller ikke bestemme, hvordan han skal leve sit liv, men du kan kommunikere, hvorfor du finder hans adfærd problematisk og belastende for jeres parforhold. Her vil jeg opfordre dig til at holde dig på egen banehalvdel, således han ikke føler sig fordømt eller angrebet. Du kan beskrive, hvad det gør ved dig, når han drikker og tager stoffer. Beskrive hvordan du oplever, at det skaber udfordringer for dig og jeres parforhold. På denne måde er det forhåbentligt nemmere for jer at tale om det og nemmere for ham at se, hvad hans adfærd gør ved jeres relation. Læs mere om god kommunikation her. 

Parforhold handler om kompromisser

Som sagt kan du ikke ændre hans adfærd, og selvom du muligvis ønsker, at han skal stoppe helt, er det ikke sikkert, at han går med til det. Du skriver, at I har været sammen i seks år. Jeg ved ikke, om dette problem har fyldt hele tiden i jeres forhold? Hvis problemet er stort for dig og jer, må du også gøre op med dig selv, om du kan leve i dette parforhold, hvis han ikke er villig til at ændre sin adfærd! Måske er der brug for lige nu, at du møder ham på halvvejen, og at I sammen kan lave nogle aftaler om hvor meget og hvornår. Måske har han fortsat brug for at tage i byen med nogle venner og feste, men hvor det forhåbentlig kan være på et niveau, hvor du også oplever, at det ikke skaber store problemer og mistillid imellem jer.

Jeg håber, du kan bruge mit svar og råd til at komme videre. Måske kan du vise svaret til din kæreste og tage en snak ud fra det, jeg har skrevet her. Jeg ønsker dig og din kæreste alt godt fremover.

Hilsen Louise

Louise Lyngsøe, Psykologistuderende

Støt Parvis

Med MobilePay kan du nemt støtte arbejdet med din mobil. Ønsker du fradrag for gaven, skriver du blot dit CPR-nummer i beskedfeltet.

TAK for enhver gave!

Send til 94 907

Flere brevkassesvar

Læs mere fra brevkassen:

Hans sexlyst er lav

Til brevkassen Hej Min kæreste er i gang med en udredning for ptsd (dårlig barndom), og derfor skulle han udfylde...