Ven eller kæreste?

I har måske været gode venner i flere år. I har snakket om mange personlige ting og været meget ærlige overfor hinanden. I har hygget jer sammen og lavet mange sjove ting. Faktisk kender I hinanden ud og ind. Og det har længe bare været helt naturligt og også accepteret af de andre som bare et rigtig godt venskab. Men nu er det som om, det er ved at blive anderledes.

Af Ellen Esmarch Pedersen, samtaleterapeut

I er gode venner og har måske også på et tidspunkt markeret over for hinanden, at det bare er et venskab og aldrig vil blive andet. Men nu begynder hun at dukke op i dine tanker på en ny måde. En forvirrende måde. Du ser på hende med nye øjne. Du lægger mærke til, at hun er pæn. Faktisk ved du hele tiden, hvor hun er henne i flokken, når I er sammen. Du tænker på, hvordan hun mon tænker om dig som mand. Osv.

En anderledes forelskelse

Du er ved at blive forelsket i din måske bedste ven. Men du er ikke forelsket på samme måde, som du før har oplevet det. Det er ikke helt så altomfattende og overvældende. Det er ikke, som hvis du møder en kvinde for første gang og bare falder pladask for hende uden at vide noget om, hvordan hun i virkeligheden er.

Hende her kender du. Du ved om nogle af hendes svagheder og dårlige sider. Du har set hende sårbar og ked af det. Du ved, hvad hun tænker og mener om rigtig mange ting. Du har måske også set hende dumme sig og blive til grin. Du føler dig accepteret som du er af hende. 
Fordi hun er din ven, og du kender hende, er du måske ved at begynde at elske hende uden først at have været rigtig forelsket i hende. Og nu tænker du over, om det, du føler, er stort nok til, at det kan bære, at I bliver kærester.

Vent med at tale om følelser

Vent lidt med at tale med hende om de følelser, du har. Giv dig selv tid til at finde ud af, om de holder og bliver ved med at være der. Fortsæt venskabet, som det er, lidt endnu. Gør noget aktivt for at lære hende endnu bedre at kende. Hvis du efter lidt tid stadig har følelser for hende, så spring ud i det og tal med hende om dine følelser. Hvis du derimod finder ud af, at det bare var noget forbigående, kan du bevare hende som din gode ven, hvis du ikke har talt med hende om dine følelser.

Det kan koste et venskab / det kan give dig en kæreste

At blive forelsket i en ven kan koste et venskab, hvis det ikke er gengældt. Det er nemlig rigtig svært at fortsætte, som om intet var hændt, hvis I har talt om følelser, og de ikke er gengældt. I vil nemt komme til at tolke alt for meget på det, der foregår imellem jer. I bliver ufrie over for hinanden, og den fortrolighed, I har haft, forsvinder lidt efter lidt.
Men hvis dine følelser er vedholdende, er det den risiko du må tage. For ellers finder du jo ikke ud af, om hun vil være kæreste med dig.

Bliv ved med at være ven med din kæreste

Hvis du bliver kæreste med din ven, skal I finde ind i en ny måde at være sammen samtidig med, at I skal bevare alt det gode fra venskabet. Det kan opleves lidt akavet i begyndelsen. Tal meget om, hvordan I hver især oplever det. Øv jer i at finde et kærlighedssprog ved siden af vennesproget. Gør noget sammen, som I ikke plejer at gøre. Find en fortrolighed med hinanden, som ligger på et dybere plan end før. Marker over for andre venner, at I nu er sammen på en måde, som er forpligtende på en anderledes måde, end et venskab er. Men husk, at noget af det mest grundlæggende i et kæresteforhold faktisk er et godt venskab. Der er bare også meget mere.

Hjerte_pixabay

Se også:

Spilanmeldelse: Lad din partner overraske dig

Kører samtalen i ring efter mange års parforhold eller tror du ikke, at din ægtefælle eller partner kan sige noget,...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet

Spilanmeldelse: Lyst – samtalekort

Hvad kan næsten altid tænde dig? Hvad kunne for dig være et tabu i vores sexliv? Hvad giver dig en...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet