Min mand er misbruger

Spørgsmål

Klik for at vise/skjule

Kære Parvis

Jeg skriver, fordi jeg er fortvivlet. Jeres læsere og brevskrivere er nok lige så fortvivlet, som jeg.

Min mand er alkoholiker, og jeg ved, det handler om grænser (hvilket jeg fandt ud af for nyligt). Jeg har efterhånden læst så meget litteratur om det, at jeg kender til “sygdommen” ud og ind.

Efter 3 måneders ædruelighed har han desværre fået et tilbagefald. Jeg går i al-Anon gruppen, hvor jeg henter støtte og mod. Men dette tilbagefald mindede mig om, hvor slemt det kan være og har været. I sommers mistede han kontakten til sin datter, mistede arbejde og var på de fallittens rand. Jeg var tæt på at gå fra ham, familien ville ikke se ham mere og også meget andet ramte ham. Jeg satte foden i jorden i sommers og fortalte, at jeg er ude af vagten, hvis han ikke gør noget. Han gik til møder og startede lidt behandling via Novavi.

Han skal igen se sin datter i weekenden, men jeg overvejer at sige til ham, at enten aflyser han samværet eller også bliver han ædru. Hvis han ikke aflyser, tager jeg væk i weekenden, for jeg har hverken lyst til at blive uvenner med hans eks eller at agere som barnepige, så han kan drikke. Jeg har endda tænkt i ekstremer om at kontakte hans datter eller eks for at fortælle, at han er i en dårlig periode.

Jeg overvejer også, om jeg selv skal tage til familiejul uden ham, hvis han ikke kan holde sig ædru. Alt dette har jeg overvejet af kærlighed til mig selv og mine omgivelser.

Hvordan skal jeg manøvrere rundt i det? Jeg elskede ham meget, men er nu kommet frem til mere bare at holde af ham. Han har svigtet min tillid. Han har kaldt mig diverse ting på grund af simple misforståelser. Han har smidt mig ud, truet med utroskab, talt respektløst til mig, overskredet mine grænser, truet med skilsmisse og mere. Mit hjerte, sind og sjæl kan ikke holde til det. Jeg overvejer kraftigt bare at sige stop, men vil også give det en chance. Jeg ved, at sygdommen indeholder og indebærer tilbagefald.

Jeg vil gerne kunne sætte grænser. Måske ligger selve svaret i mit eget brev: “Stop”!

Jeg ved, der ikke er endegyldige svar til og på, hvordan alkoholismens misbrug skal håndteres, men håber inderligt, at du kan give mig lidt mod på, hvordan man tackler situationen(erne).

Vh et kærligt hjerte

Svar

Kære du

Ja, du har i sandhed et kærligt hjerte, og det er netop på tide, at du siger “stop”! Af kærlighed til dig selv og dem, som holder af dig. At sige ”stop” er ikke i konflikt med at elske/holde af ham, som du siger fra overfor. Det vil tværtimod være at vise respekt over for jer begge. Især skal du øve dig i at respektere dine egne grænser. Ingen skal finde sig i at blive smidt ud, truet med utroskab og blive tiltalt respektløst. Heller ikke når årsagen er afhængighed af alkohol eller stoffer.

Han bærer ansvaret

En stærk afhængighed kan umiddelbart se ud som en sygdom. Der er forskellige holdninger til, hvorvidt en afhængighed af rusmidler skal betragtes som sådan. Min holdning er, at din mand alene bærer ansvaret for, hvad han gør mod dig og sin datter i såvel ædru som beruset tilstand. Afhængighed af alkohol er ingen undskyldning for dårlig opførsel. Din mand har et valg i forhold til, hvordan han vil være far og ægtemand.

Forpligtet til at beskytte børn

Din plan om at sige til ham, at enten bliver han ædru eller også aflyser han samværet med sin datter den kommende weekend, kan jeg kun støtte dig i. Hvis han fortsat er drikkende, bør du fortælle ham, at du orienterer hans ekskone. Ingen børn skal være sammen med fulde voksne, og som borgere i dette land er vi forpligtet til at beskytte børn mod, at det sker.

Jule-overvejelserne

Det er nogle gode og sunde tanker, du gør dig omkring, hvordan du ønsker at holde jul. Du ønsker en hyggelig jul med dine nærmeste, hvor I ikke vil forstyrres af, at din mand er beruset.

Du giver selv svaret – stop!

Du holder fortsat af ham. Samtidig er du i tvivl om, hvorvidt du stadig ønsker at leve sammen med ham efter de mange tillidsbrud, der har været. Du beskriver selv, hvor opslidende det er og har været for dig. Du giver måske selv svaret, nemlig at du ønsker at sig ”stop”!

Det er rigtig godt, at du går i en Al-Anon gruppe, som kan støtte og vejlede dig hen imod en beslutning og hjælpe dig med at føre din beslutning ud i livet. Hvis du får brug for at få mere rådgivning, kan du også ringe til Alkolinjen.

Jeg vil ønske dig alt godt.

Venlig hilsen

Bente Nykjær Psykoterapeut

Gratis sexologisk telefonrådgivning

Har du brug for hjælp til at håndtere sexologiske emner, kan du lige nu få en gratis rådgivningssamtale med parterapeut og sexologi-studerende Bente Fischer-Nielsen.

Gratis rådgivning

Ring til nr. 2425 4022 for gratis telefonrådgivning til par. Rådgivningen har åbent hver mandag klokken 19-22.

Du kan være anonym, og rådgiverne har selvfølgelig tavshedspligt.

Læs mere

Flere brevkassesvar

Læs mere fra brevkassen: