Giv parforholdet et servicetjek

Af Dorthe Braüner Lind, psykoterapeut MPF

Skal jeg køre bilen til servicetjek, eller går det an at vente lidt? Det vil med garanti medføre udgifter til olieskift og arbejdsløn og sikkert alt muligt andet, som jeg ikke lige har tænkt på. Går det ikke an at spare det – eller i hvert fald udskyde det lidt? Det ville passe min økonomi rigtig godt!

Et sted i baghovedet ved jeg dog godt, at det kan medføre langt større udgifter senere. Måske er der noget, der bør tages i opløbet, så det ikke bliver værre eller ligefrem ødelægger bilen helt.

Det samme gælder det rutinemæssige besøg hos tandlægen. Skal jeg springe det over denne gang – med risiko for, at problemerne bliver større og langt dyrere?

Nej, den risiko vil vi alligevel ikke løbe. Vi er som danskere meget privilegerede og har i de fleste sager næse for god kvalitet.

Men hvad med parforholdet?

Gælder det også vedligehold af vores ægteskab og parforhold? Det virker, som om mange er meget mere nøjsomme på det område. I alt for mange tilfælde i min praksis ser jeg desværre par komme og bede om hjælp, hvor forholdet er blevet temmelig rustent eller betændt.

Hos nogle er det bare blevet en dårlig vane at lade stå til. Alt andet er kommet i første række i mange år. Andre synes mere eller mindre bevidst at have resigneret og forligt sig med et nogenlunde forhold. De har måske endda prøvet det, der var værre.

Når så en udfordring dukker op og giver høje bølger i hjemmet – det kan være utroskab, uventet graviditet, tab af kære eller tab af job – så har man ikke længere hverken redskaber eller vilje til at håndtere problemerne sammen. Fortroligheden og viljen til samarbejde er ikke holdt ved lige undervejs, og det føles næsten uoverskueligt at skulle håndtere de store problemer sammen. Det ender i indbyrdes kritik, eller man lukker sig inde i sig selv og går måske ud og finder trøst og opmuntring hos andre end ens ægtefælle.

Hvis ikke parret har øvet sig i at manøvrere gennem de dagligdags bølger og i hverdagen at være hinandens bedste venner, er det usandsynligt, at han og hun mestrer den kunst, når der virkelig kommer stormvejr i parforholdet.

Falmede parforhold kan få nye farver

Servicetjek i parforholdet er til gengæld ikke særlig indviklet, når det tages i tide. Jeg har erfaring for, at bare god tid med hinanden og regelmæssig opmærksomhed på parforholdet og de behov, mand og kvinde har hver især, kan give et falmet parforhold ny farve og nyt liv.

Det giver også ny energi til mange andre udfordringer, f.eks. at hjælpe hinanden med noget så vigtigt som at udvikle en harmonisk familie, hvor børnene kan opleve forældrene tage et ligeværdigt og ansvarligt lederskab.

Der er rigtig mange muligheder for at arbejde på og sammen udvikle et godt og harmonisk parforhold og ægteskab. Et haltende parforhold kan vandes og gødes, så det gror igen, og et godt parforhold kan altid blive endnu bedre.

Tit kræver det blot mere fokus og mere tid, end mange af os regner ind i kalenderen. Lad dig ikke nøjes!

Foto: Preben Nedergaard
Foto: Preben Nedergaard

Se også:

Spilanmeldelse: Lad din partner overraske dig

Kører samtalen i ring efter mange års parforhold eller tror du ikke, at din ægtefælle eller partner kan sige noget,...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet

Spilanmeldelse: Lyst – samtalekort

Hvad kan næsten altid tænde dig? Hvad kunne for dig være et tabu i vores sexliv? Hvad giver dig en...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet