Anerkendende ord

Af Steen Møller Laursen, landsleder i DFS

Ros dagligt

Hvis din partners kærlighedssprog er anerkendende ord, og det ligger dig fjernt at give ros og anerkendelse, så øv dig på det. Det kan du gøre ved at sige til dig selv, at du vil give ros mindst én gang hver dag. Du kan evt. også lytte til, hvordan andre giver anerkendelse og tage ved lære af det. Du kan øve dig i at sige tak, når din partner gør noget for dig. Eksempelvis bærer skraldespanden ud, køber en liter mælk med på vejen hjem m.m.

Vær konkret

Komplimenter og ros skal være konkrete og direkte, frem for at være pakket ind i lange sætninger. For eksempel kan du sige:

  • Der er ingen, der laver så gode boller som dig.
  • Hvor er du smart med dit nye hår.
  • Du er rigtig god til at holde vores bil ren og pæn.
  • Du ser godt ud i dit nye jakkesæt

Måske synes du, at din partner skal stoppe med at ryge, bør tabe sig eller lignende. Men lad være med at opmuntre ham eller hende med tilbud om rygestopkurser eller kursus hos vægtvogterne, før end han eller hun selv har udtrykt ønske om det. Hvis du gør det, risikerer du, at dine opmuntringer får den modsatte virkning. Hvis du derimod venter med at sige noget, til ønsket eller behovet er kommet fra din partner, vil det kun gavne med opmuntringer.

Ros er blot én af vejene inden for dette sprog, og opmuntrende ord en anden. De fleste af os har områder, hvor vi kan føle os usikre, eller hvor vi mangler mod. Opmuntrende ord kan give din partner mod og sikkerhed. Det kunne f.eks. være mod til at søge et nyt job, få talt ud med en person om noget, der har naget osv.

Men du skal ikke presse din partner til noget, han/hun ikke selv vil. Hvis opmuntrende ord bruges, før din partner selv har udtrykt et ønske eller behov, kan det virke som pres og have negativ effekt.

Det er vigtigt at bruge positiv stemmeføring, når kærlighedssproget er anerkendende ord. Der skal være overensstemmelse, mellem det vi siger, og måden vi siger det på.

Logo_rødt

Se også:

Spilanmeldelse: Lad din partner overraske dig

Kører samtalen i ring efter mange års parforhold eller tror du ikke, at din ægtefælle eller partner kan sige noget,...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet

Spilanmeldelse: Lyst – samtalekort

Hvad kan næsten altid tænde dig? Hvad kunne for dig være et tabu i vores sexliv? Hvad giver dig en...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet