Boganmeldelse: Frigørende og udfordrende

“Havde vi bare vidst det her noget før, havde det hele været anderledes. …… ja, så var vi blevet sparet for mange bekymringer”.

Forfatterne ønsker at formidle viden om sex, så det netop imødegår førnævnte citat. Samtidig udfordrer de også til at leve seksuelt afholdende frem til ægteskabet. Det betyder, at bogen henvender sig til et meget snævert segment: forlovede og nygifte. En målgruppe, der underforstået enten ikke har haft sex eller først er på vej til at finde ud af den fælles kropslige glæde. På papiret indebærer det en yderst begrænset læserskare; både i Danmark som helhed og også blandt kristne unge. I følge rådgivningsportalen Adam og Eva har kun en tredjedel af kristne ventet med samleje til de blev gift, og en stor gruppe af dem, der venter, har haft finger-og/eller oralsex.

Det indebærer dog ikke, at bogen er uvæsentlig, tværtimod! For forfatterne insisterer på, at sex bedst finder sted i den trygge relation, og at der, fra den trygge platform, er plads til masser af sjov, leg, udforskning og glæde. Ved sit ligefremme sprog, tegning og inddragelse af forfatternes egne erfaringer, er der ikke meget, der overlades til fantasien. Det opløser skam, og det viser, at kristne unge også kan have forskellige lyster og lyst på tværs af køn og forskellige livsfaser.

En mulighed for at begynde forfra

På den måde kan bogen også give anledning til at begynde forfra, både for dem, der er kommet skævt ind på sexlivet, og for dem, der har haft for lidt viden eller er for blufærdige til at tale sammen om sex. Forfatterne understreger, at sex er dejligt – men ikke nødvendigvis nemt. Hverken når det gælder om at vente til ægteskabet indgås eller til at komme i gang, når man endelig må. Derfor kan bogen også bidrage til ny viden og ny åbenhed for rutinerede elskere, der med fordel kan udfordres.

I bogen indgår tre pars personlige erfaringer, hvor de taler om, hvad der har været hjælpsomt til at vente med samleje til efter brylluppet. Det er meget givtigt. Samtidig kunne jeg ønske, at der havde indgået et par, for hvem sex i den første tid havde været mindre udfordrende. Det er næsten som om, at læserne skal forvente, at sex bliver vanskeligt, den første tid efter brylluppet.

Forfatterne kommer vidt omkring, og ikke alt er lige relevant for alle, hvilket forfatterne også understreger. I bogen nævnes forskellige former for sex i hjemmet, i naturen, med hånd, mund, kønsdele, seksuelle hjælpemidler mv. Men hvorfor stoppe dér? Når mange af bogens læsere med stor sandsynlighed har set porno og formodentlig også har billeder af analsex, dominans mv. på nethinderne?

Desuden ville det være fint med et afsnit om alt sex er lige godt og rigtigt, selv om det foregår med to mennesker, der elsker hinanden – og som respekterer hinandens grænser. Eller kan sex blive for grænseoverskridende den indbyrdes kærlighed og respekt til trods? Men måske kommer afsnittet i en nødvendig opfølger: Sex for øvede?

Faktaboks
Bogens titel: “Sex for begyndere. En bog for forlovede og nygifte”.
Forfatterens navn: Lise og Frederik Berggren Smidt.
Antal sider i bogen: 199. 

Af Henrik List

Se også:

Spilanmeldelse: Lad din partner overraske dig

Kører samtalen i ring efter mange års parforhold eller tror du ikke, at din ægtefælle eller partner kan sige noget,...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet

Spilanmeldelse: Lyst – samtalekort

Hvad kan næsten altid tænde dig? Hvad kunne for dig være et tabu i vores sexliv? Hvad giver dig en...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet