Svigerfamilien

Når man finder sammen i et parforhold, står der pludselig to nye familier på sidelinjen og ser på og måske blander sig. Hvordan kan vi, som par, handle overfor svigerfamilien, så konflikter undgås eller reduceres til et minimum?

Af Linda Valbjørn

Fælles platform for parforholdet

I parforholdet er det en god ide at afklare forventninger til hinanden og omverdenen, sådan at I har en fælles platform at gå ud fra. Jo mere I er afklaret med hinanden, dvs. talt jer frem til fælles holdninger og forventninger, jo lettere er det for jer at sende fælles signaler og sætte fælles grænser i forhold til svigerfamilien.

Nye roller i familien

Når man indgår i et parforhold, indgår man ikke bare i et forhold til en person, men også til dennes familie. Derved skal både parret og de to svigerfamilier til at finde ud af deres nye roller, dette kan være en udfordrende proces for alle parter.

En måde at finde ud af sine nye roller på er at forsøge at lære svigerfamilien at kende. Hvis man kender familiens traditioner, regler, roller og forventninger, kan det være lettere at finde ud af, hvilken rolle man har lyst til at have i svigerfamilien. Ens partner er ofte den, der kender sin familie bedst indefra, så partneren kan være en god hjælp til at forstå svigerfamiliens uskrevne regler, indbydes roller og forventninger.

Undlad at ringe til dine forældre, når der er konflikter med partneren.
Løs konflikten med partneren.

Det kan for nogle være en udfordrende proces at løsrive sig fra sine forældre for at binde sig til sin partner. Denne proces kræver, at parret tager nogle bevidste valg i forhold til, hvad man synes, forældrene skal være en del af, og hvad der tilhører parforholdet og ikke forældrene. Parkonflikter kompliceres, hvis forældrene involveres.

Konflikter med svigerfamilien

Opleves der konflikter med svigerfamilien, kan det være usagte forventninger, der ikke er blevet opfyldt. Konflikter kan opstå, hvis der er grænser, der ikke er blevet overholdt.

Hvis grænserne er utydelige over for andre, kan det være svært at vide, hvornår grænserne overtrædes. Det gælder for både parret og svigerfamilien, at der skal sættes tydelige grænser. Usikkerhed kan også komme til at påvirke den indbyrdes relation med hinanden.

Mød den anden med nysgerrighed og respekt i forhold til forskelligheder.

Uanset hvad konflikter kan bestå af, vil jeg anbefale, at I som par sætter jer ned på et tidspunkt, hvor I ikke bliver forstyrret og finder ud af, hvad de opståede konflikter kan bestå af og hvad I ønsker at gøre ved dem.

Som par bliver I nødt til at tage konflikterne alvorligt for at imødekomme, at problemerne ikke kører i hårdknude, da det kan resultere i, at I tager afstand til svigerfamilien. Når I kender konflikternes omdrejningspunkt, skal I vurdere om det er noget, I som par selv kan løse, eller om resten af svigerfamilien skal inddraget til en samtale om, hvordan konflikterne kan løses.

Preben Nedergaard
Preben Nedergaard

Se også:

Spilanmeldelse: Lad din partner overraske dig

Kører samtalen i ring efter mange års parforhold eller tror du ikke, at din ægtefælle eller partner kan sige noget,...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet

Spilanmeldelse: Lyst – samtalekort

Hvad kan næsten altid tænde dig? Hvad kunne for dig være et tabu i vores sexliv? Hvad giver dig en...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet