Agape har ansat Dan Månsson, teolog og sjælesørger, til at opkvalificere livs- og troshjælpen i dansk kirkeliv.
Af Anne Sofie Bjørn Bitsch, Agape
Om tre år, i 2024, er kvaliteten af tilbud om livs- og troshjælp i Danmarks menigheder blevet bedre. Antallet af sjælesorgsteams er vokset, og flere sjælesørgere – præster som lægfolk – yder endnu bedre sjælesorg. Kvaliteten er øget gennem praksisnær uddannelse, mængdetræning og større indsigt i sjælesørgernes egne livs- og troshistorier.
Sådan lyder i hvert fald drømmen, hvis man spørger teolog og sjælesørger Dan Månsson, der netop er blevet ansat af foreningen Agape til at opkvalificere sjælesorgen i dansk kirkeliv over de næste tre år.
”Mennesker rundt omkring i menighederne kan opleve, at den støtte og hjælp, de får i deres fællesskaber – både i forkyndelsen og i almindelige samtaler – ikke hjælper dem i hverdagslivet. For nogle kan det måske betyde, at de begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om de overhovedet skal komme i en menighed eller have noget med Gud at gøre.
Agape har tradition for at tilbyde praksisnær kursusvirksomhed inden for sjælesorg. Erfaringen derfra skal vi nu brede ud, så flere mennesker får gavn af den,” siger Dan Månsson.
Ville være psykiater
Dan Månsson er ikke et tilfældigt valg til opgaven. I bagagen har han en teologi- og præsteuddannelse, en to-årig sjælesorgsuddannelse for præster ved Teologisk Pædagogisk Center, Løgumkloster, et fem-måneders stipendiat ved Institutt for Sjelesorg, Modum Bad, i Norge samt flere overbygninger herpå.
Og så har han brændt for sjælesorg siden midten af 1980’erne.
”Allerede i gymnasietiden vidste jeg, at jeg ville arbejde med mennesker og troede egentlig, jeg skulle være psykiater. Da jeg senere blev uddannet præst og fik mange samtaler, kunne jeg mærke, at jeg manglede noget i de samtaler. Jeg syntes, det var fantastisk, når folk tog mod til sig og ville snakke med en ung præst som mig, men jeg anede ærlig talt ikke, om de fik den hjælp, de havde behov for. Det frustrerede mig, og jeg valgte derfor at tage en sjælesorgsuddannelse i Løgumkloster,” siger Dan Månsson.
Livsomvæltende ophold i Norge
Dan Månsson fik kontakt til det norske, veletablerede sjælesorgsmiljø og blev inviteret med i Nordisk Sjælesorgssymposium. I 2008 fik han tildelt et stipendiat til Modum Bads sjælesorgsuddannelse, og dette ophold blev livsomvæltende.
”De fem måneder, jeg boede i Norge og arbejdede på Institutt for Sjelesorg, er nok de fem måneder, der har ændret mit liv mest åndeligt og menneskeligt – udover det at blive gift og få børn. Helt konkret lærte jeg, at hvis jeg skulle hjælpe andre med deres liv, så skulle jeg først finde ud af, hvem jeg selv var,” forklarer Dan Månsson.
Denne tilgang til sjælesorg har fulgt ham siden.
”Hvis man er blind over for sin egen historie, kommer man ubevidst til at give folk den hjælp, man ville give sig selv, og det er ikke sikkert, det er det, de har brug for. For at være en kvalificeret sjælesørger må du for eksempel vide, hvad det gør ved dig at møde andre mennesker, der er vrede på Gud. Du må kende din egen livs- og troshistorie. Skal du hjælpe andre med deres liv, må du vide, hvem du selv er,” siger Dan Månsson.
Dan Månssons projektlederansættelse i Agape på 20 timer/uge begynder i august måned og løber frem til august 2024. Første del af projektet består i en kortlægning af sjælesorgsbehov og -muligheder i danske menigheder og organisationer. Anden del består i at rulle en ny løsningsmodel ud i hele landet.
Modum Bad: Diakonal institution i Norge, der søger at fremme psykisk sundhed og livskvalitet gennem forskning, behandling og forebyggelse.
Dan Kofoed Månsson:
- Født den 15. december 1963
- Sjælesørger , forkynder og foredragsholder (sjaelesorg.dk, 2013-)
- Landsformand i Blå Kors Danmark (2020-)
- Vikarpræst i Lolland-Falster Stift (2019-).
- Landsleder i LM Kids 2009-2012.
- Sognepræst ved Sundkirken i Lolland-Falster Stift (1995-2009)
- Uddannet sjælesørger fra Modum Bad (2008) og Teologisk Pædagogisk Center, Løgumkloster, (2005-2006)