Utroskabens fem faser

Begyndelsen

Ofte starter utroskab med en af følgende ting: Seksuel nysgerrighed eller frustration, et nært venskab uden sunde grænser, en flirt til at styrke ens ego, følelsen af at gøre noget forbudt eller lysten til eventyr. Utroskaben kan også vokse ud af et dårligt forhold, en midtvejskrise, en forelskelse eller uprøvede seksuelle fantasier. Uanset hvad utroskaben vokser ud af, så starter den med en lang række af dårlige valg, der til sidst fører til utroskaben.

Før afsløringsfasen

Der kan opstå skyldfølelse, spænding, stjålne øjeblikke af nydelse, uærlighed og et net af løgne. Hvis det er en one-night-stand er der ikke nogen førafsløringsfase. I førafsløringensfasen mærker den svigtede part, at der er noget galt, men kan ikke sætte fingere på hvad. Den utro part ændrer ofte adfærd – bliver mere irritabel og mindre forstående. Afstanden øges mellem parterne og begge føler sig utilpas ved situationen. Ingen taler om hvad der foregår, men begge mærker forandringerne.

Afsløringsfasen

Afsløringsfasen er lidt ligesom en begravelse, hvor man absolut må se liget. Der er brug for en grundig og ærlig bekendelse (ligsyn) for at få bekræftet at noget værdifuldt er mistet. Det er brutalt og hårdt, især for den svigtede. Men for begge parter er denne fase smertefuld. Der er behov for at alle spørgsmål kan blive besvaret. Hvor meget, hvornår, hvordan, hvem ved det osv.

For den svigtede part er følgende ting ofte vigtige:

  • Komme sig over chokket og få luft for følelserne, selvom det er hårdt for den, der har begået utroskaben.
  • Forhindre at det sker igen, ved at få svar på så mange spørgsmål som muligt.
  • Genvinde partnerens fortrolighed ved at få alle hemmelighederne frem i lyset, så det skete bliver en viden, de er fælles om.
  • At afkræve den utro part en form for bod som soning for nogle af de lidelser og ydmygelser, bedraget har ført med sig.

Efter afsløringen vil der komme en sorgproces og vrede. Følelsen af at være blevet narret og tanken om, hvor dum man må se ud i andres øjne. Man har mistet tilliden og troskab. Den helingsproces, der er behov for herfra, er snørklet og ser meget forskellig ud alt efter hvem man er.

Genopbygningsfasen

I genopbygningsfasen er den, der har været utro, meget hurtigere til at komme videre end, den der blevet svigtet. Begge kan være slidte og trætte i sorgen over alt der, der er mistet. Processen med at tilgive og give slip, arbejde på den gensidige respekt og tillid, tager tid og kræfter.

Tilgivelse handler ikke om at tolerere der, der er sket eller glemme det. Ingen kan tilgive og i samme øjeblik glemme forurettelsen. Det handler om langsomt at give slip på forurettelsen og genvinde tilliden. For den svigtede part fortsætter forhøret måske ind i genopbygningsfasen. Nye spørgsmål og nye følelser dukker op. Små ting får den, der blev bedraget, til at føle uro eller vrede: Telefonen, der ringer sent om aftenen, partneren der vil prøve en ny seksuel teknik, partneren der kommer senere hjem end aftalt… pludselig vælter anklagerne og kravene om svar frem igen. Den bedragede part må forsøge at holde sig til de konstruktive spørgsmål og ikke dvæle ved detaljerne – de hørte afsløringsfasen til.

Konstruktive spørgsmål kan f.eks. være:

  • Hvad var det for en længsel, der lå til grund for affæren?
  • Var der noget partneren manglede i sit eget parforhold?
  • Hvad skal der ændres på i vores forhold?

Utroskaben kan have ført til, at en dyb frygt har boret sig ind i sjælen på den bedragede. Det er ikke sikkert, at det vil lykkes at genskabe den tillid, der er nødvendig, selvom de prøver. Nogle gange dækker utroskaben over dybe problemer i forholdet, som de hverken har vilje eller gensidig respekt til at gøre noget ved. Og skilsmissen er næste skridt.

Løsningsfasen

Langsomt vil det par, der arbejder på at genopbygge deres forhold, kunne etablere balancen og udvide intimiteten i deres forhold. Alle de mange vrede spørgsmål er mere eller mindre forsvundet og smerten og sårene efter utroskaben er blevet dulmet. Herfra kan ægteskabet enten fortsætte med at vokse sig stærkere med de ændringer, der er sket i parforholdet eller også falder man ind i parforholdets gamle vaner og rutiner med risiko for nye affærer. Arene fra utroskaben vil stadig gøre ondt fra tid til anden, her må I tale jer igennem dem og dermed fortsætte med at styrke og beskytte jeres intime relation.

Læs også gerne disse to artikler om den utro part og den svigtede part.

Læs mere i bogen “Bedre sex og mere af det” fra Forlagsgruppen Lohse.

Bente Fischer-Nielsen, Parterapeut og klinisk sexolog

Se også:

Spilanmeldelse: Lad din partner overraske dig

Kører samtalen i ring efter mange års parforhold eller tror du ikke, at din ægtefælle eller partner kan sige noget,...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet

Spilanmeldelse: Lyst – samtalekort

Hvad kan næsten altid tænde dig? Hvad kunne for dig være et tabu i vores sexliv? Hvad giver dig en...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet