Sådan kan du gøre en forskel

Vil du være urolig over at være sammen med en med selvmordstanker?
I denne artikel får du konkret vejledning til, hvordan du kan agere som medmenneske i sådan en situation.

De er gode til at snakke om damer og køkkener, men at snakke om følelser er ikke lige deres spidskompetence. – I filmen “Den eneste ene” står køkkenmontøren Knud usikker og famlende, da hans makker Niller har mistet sin kone.
Mange kan føle sig usikre på, hvordan de kan være sammen med kollegaer, venner eller pårørende, når livet bliver svært og især, hvis den anden har selvmordstanker.
Det er helt normalt og forståeligt at have det sådan. Jeg vil her give nogle input, så du kan føle dig bedre klædt på til at turde være til stede.

Vær dig selv – i den relation I har i forvejen
Hvis du plejer at behandle dine venner og kollegaer godt og respektfuldt, så vær dig selv – også når de har det svært.
Måske har du prøvet, at én i din vennegruppe, har trukket sig mere tilbage. Han laver færre jokes og tager ikke initiativer, som han plejer. Eller det kan være din makker på din arbejdsplads eller en i din familie som har ændret sig eller fortæller, at hun er lidt nede for tiden.
Det vigtigste er, at du møder din ven eller kollega, med det gode I plejer at have sammen. Er I vant til at spille fodbold, så spørg om hun vil med ud at spille. Siger vedkommende fra, så foreslå en af de andre samværsformer, I plejer at bruge. At hjælpe et menneske med selvmordstanker er også vedholdende at turde dele det gode i livet. Det kan være forskelligt for os mennesker, hvad det gode er.
Ofte er det de nærmeste pårørende og venner, der kender personen og ved, hvordan man er sammen på en god og respektfuld måde. En af livets fantastiske gaver er at have venner, som stadig opfører sig som ens venner, også når man ikke selv har helt så meget sjov at byde ind med.

Vær til stede – som den du er
Vi kan blive skræmte og usikre, når folk vi kender får så tunge tanker, at de tænker på at skade sig selv eller slå sig selv ihjel. Det er både forståeligt og normalt. At være til stede er også at bruge netop den fornemmelse. Du kan fx sige til vedkommende, at du er bekymret, der hvor det er naturligt og passende i forhold til den relation I har, og den du er.
Måske er det det, der skal til, for at vedkommende får hjælp. Så selvom du måske vil stå, ligesom køkkenmontøren Knud,
tøvende med hænderne i lommen, så stå der alligevel.

Foto: Johannes Esmarch
Foto: Johannes Esmarch

Se også:

Rammer for det gode samvær

Kirken skal være et trygt og sikkert sted for alle, også for børn og unge. Desværre har vi alligevel set...

Overgreb