Kærlighedssprog: Tjenester

Af Steen Møller Laursen, landsleder i DFS

En mand hvis kærlighedssprog er ”tjenester” kan finde på at sige: Hun er den bedste mor i verden, hun er fantastisk til at lave mad, hun vasker og stryger mit tøj, hun er alle tiders til at tage sig af børnene. Jeg ved, at hun elsker mig.

Tjenester er udtryk for kærlighed, hvis de udføres i en positiv ånd, men tjenester er også alle de dagligdags gøremål, der er i og omkring en familie.

Lav liste over tjenester

Hvis din partners kærlighedssprog er tjenester, er det vigtigt, at du får vedkommende til at fortælle, hvilke tjenester der er vigtigst, så du ikke selv drukner i gøremål. Hvis det er vigtigt for din partner, at du reder sengen hver dag, og han eller hun ser det som en kærlighedserklæring, ja, så hjælper det ikke, at du tager opvasken hver dag, fordi du tror, at det er den bedste kærlighedserklæring, du kan give. Første skridt er, at din partner laver en liste over de tjenester, som han/hun vægter højest. Listen bør ikke være på mere end 4-5 punkter.

Der er en risiko gemt i dette kærlighedssprog. Den ligger i, at ønskerne bliver fremsat som manipulerende krav. Et eksempel kan være: ”Hvis du virkelig elsker mig, så vil du også…”. Eller ”Hvis du var en god ægtefælle, ville du gøre dette for mig”. Da vil du hurtigt komme til at mærke skyldfølelse. Du vil gerne vise, at du elsker din partner, men har svært ved at efterkomme ønskerne.

At lære tjenestens kærlighedssprog vil for nogle kræve, at man tager de stereotype kønsrollemønstre op til ny overvejelse. Ændringer kan være nødvendige. Mange følger de kønsrollemønstre, de har set hos deres forældre, men hvis partnerens kærlighedssprog er tjenester, kan det tilskynde dig til at gøre noget, som er fremmed for dig.

Når din partners kærlighedssprog er tjenester, vil det være en god ide at spørge: ”Hvad kan jeg hjælpe dig med i dag?” Og så vil det være en god ide, at tage nogle af de tidligere ønsker og udføre dem, uden at være blevet bedt om det.

Gode råd

  • Der kan laves en prioriteret liste over, hvilke tjenester der virkelig betyder noget.
  • Pas på ikke at stille ønskerne som manipulerende krav.
  • De stereotype kønsrollemønstre skal måske ændres.
  • Spørg gerne: Hvad kan jeg hjælpe dig med i dag?

Læs også om de øvrige kærlighedssprog:

lo

Se også:

Spilanmeldelse: Lad din partner overraske dig

Kører samtalen i ring efter mange års parforhold eller tror du ikke, at din ægtefælle eller partner kan sige noget,...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet

Spilanmeldelse: Lyst – samtalekort

Hvad kan næsten altid tænde dig? Hvad kunne for dig være et tabu i vores sexliv? Hvad giver dig en...

Boganmeldelser, Det gode parforhold, Kommunikation, Seksualitet