Rammer for det gode samvær
Kirken skal være et trygt og sikkert sted for alle, også for børn og unge. Desværre har vi alligevel set...
Fra praktikerens værktøjskasse:
Den bedste måde at forstå selvværdet på, er at tænke på det som bestående af tre dimensioner: krop, psyke og ånd.
Et lavt selvværd hænger sammen med, at det roder på et eller flere af disse områder. Vil man derfor arbejde med selvværdet, kan man med fordel gennemgå disse områder:
På den måde bliver forståelsen af selvværdet til et praktisk og konkret værktøj, som man kan arbejde ud fra.
Et relationsdiagram
Uanset om vi vil det eller ej, så påvirker forholdet til andre mennesker os. For at blive klogere på det, kan man lave et relationsdiagram, hvor man tegner sig selv i midten af et stykke papir.
Derefter tegner man andre rundt omkring sig ud fra den regel, at de tegnes i den størrelse og i den afstand fra en selv, som beskriver dem bedst. En nær relation, som fylder meget i ens liv, kan man altså tegne som en stor figur/ cirkel lige ved siden af sig selv. Og omvendt. Derefter beskriver man de forskellige relationer, hvad de betyder for en, og hvordan de påvirker en. Sådan får man en forståelse af, hvilken indflydelse de forskellige relationer har på ens selvforståelse og selvværd.
Derudfra kan man så overveje, hvem man skal bruge mere tid sammen med – eller mindre.
Ord skaber det, de nævner
Mange, der slås med et lavt selvværd, tænker og taler negativt om og til sig selv: “ingenting lykkes nogensinde for mig”, “jeg store idiot”, “hvor er
jeg dum!”. Her er det vigtigt at begynde at censurere disse tanker og sætninger – både dem indeni hovedet og dem, der kommer ud af munden. Man bør faktisk sige “undskyld” til sig selv, når man tager sig selv i at sige eller tænke de negative ting. For ord skaber det, de nævner, og hører vi negative udsagn om os selv tilstrækkelig mange gange, så vil vores system begynde at tro på det og reagere derefter.
I stedet er vi nødt til at udnytte netop den kraft, der ligger i det talte ord, og begynde at tale respektfuldt og positivt om og til os selv. I stedet for at tiltale sig selv som en kraft-idiot, så prøv med det, der oftest er meget mere sandt: “Jeg gjorde mig vældig umage, men det lykkedes mig ikke.
Flyt fokus hen på og italesæt den gode indsats, det hæderlige forsøg og på den læring, vi kan uddrage af det skete.
Gør vi sådan i forhold til andre, vil de på samme måde blive løftet i deres selvforståelse og dermed få styrket deres selvværd.
Af Suh Bjerg Jacobsen, aut. psykolog, 4. februar 2015