Journalister er opmærksomme på, hvad der sker i deres lokale område. Derfor kan der opstå en situation, hvor I i forbindelse med mistanke om et overgreb skal håndtere et telefonopkald eller anden kontakt fra pressen. Hvad gør I så?
Vi anbefaler, at I på forhånd har aftalt, hvem der kan udtale sig til pressen. Har I ikke dette klarlagt, kan følgende retningslinjer anvendes:
- I første omgang svarer I, at I ikke kan kommentere på en eventuel sag.
- I indkalder ledelsen til møde og aftaler, hvem der kan udtale sig. Det kan eventuelt også være, at I er medlem af et større kirkefællesskab, hvor I kan hente hjælp til håndtering af pressen og henvise til en kontaktperson her.
Her er desuden en række gode råd til den presseansvarlige:
- Du behøver ikke svare lige med det samme. Det er helt ok at sige til en journalist, at du har brug for lige at tjekke op på sagen, inden du udtaler dig.
- Aftal et tidspunkt, for eksempel en time senere, hvor journalisten kan ringe tilbage.
- Spørg ind til rammerne for interviewet – hvilket medie er der tale om (for eksempel trykt avis, online nyheder, tv eller radio), og hvornår skal det udgives?
- Journalisten vil måske prøve at få dig til at svare her og nu. Det er hans/hendes behov, ikke dit! Du skal ikke lade dig presse og risikere, at du siger noget, du egentlig ikke ville have sagt. Bare hold fast i, at du har brug for lidt tid, og at du ringer tilbage på aftalt tidspunkt.
- Brug tiden til at kontakte relevant hjælp. Hvis din forening/kirke er med i et større net, kan der måske her være nogen, som har erfaring med at håndtere pressen, og som kan guide dig i forhold til det konkrete.
- Det kan også være en god idé at tjekke journalisten, for eksempel via en google-søgning: Hvad har vedkommende tidligere skrevet om? På den måde kan du få et indtryk af, hvem du senere skal interviewes af.
- Beslut, hvad du vil sige – hvad er det vigtigste budskab? Og hold dig til det og kun det, uanset hvad journalisten prøver at få dig til også at svare på. Det kan være en god idé at skrive det ned (eventuelt i noteform), som du vil sige.
- Hvis det ikke er akut-her-og-nu, du skal levere et svar, så kan du bede journalisten om at sende spørgsmål på en mail, så du kan forberede dig.
- Husk at spørge, om det, du siger, er til baggrund, eller om det er til citat.
- Hvis du udtaler dig til citat, så bed om at få citater til godkendelse, som præmis for at du udtaler dig officielt. Det kan gøres på e-mail, og selvom journalisten måske anfægter dette krav, så stå fast. Det er almindelig procedure ved følsomme emner. Og det giver dig mulighed for at tjekke, om der er faktuelle detaljer, der skal rettes, og om du er citeret korrekt. Sørg for at have denne aftale på plads, inden du udtaler dig.
Denne liste med gode råd bygger på informationerne i Frikirkenets hæfte “Det gode samvær i kirkens børne- og ungdomsarbejde – og sådan forebygger vi seksuelle overgreb og andre krænkelser” og er tilrettet af Agape.