Frygt for krig – hvad stiller jeg op?

Interview med Agape-psykolog Elli Kappelgaard 

Når jeg tænder for tv’et eller tjekker nyheder på mobilen i disse dage, bliver jeg hele tiden mødt af krigsnyheder fra Ukraine og Rusland. Det gør mig nervøs og bange. Hvad kan denne frygt gøre ved mig?

Først og fremmest vil jeg påpege, at det er helt forståeligt at blive ramt af bekymring i denne tid – både bekymring for sig selv og for andre. Frygten for krig og bekymring for verdensfreden er uden tvivl også med til at skabe øget ængstelighed i samfundet, og den ængstelighed bliver fodret, når vi hele tiden læser nyheder for at holde os opdaterede.

Man plejer at sige, at frygt handler om en konkret genstand; noget vi kan se. Angst relaterer sig til noget mere diffust. Ingen ved, hvad der sker, og hvilke tanker præsident Putin har – og hvordan krigen i det hele taget udvikler sig. Den situation har alle muligheder for at “tappe” ind i angsten og ængsteligheden.

Samtidig skal vi huske, at vi som mennesker er forskellige og derfor også vil reagere forskelligt på bekymringen. Det kan være godt at have i baghovedet, hvis vi oplever, at nogle reagerer ufølsomt eller på en måde, vi ikke forstår.

Hvordan skal jeg tackle situationen, hvis jeg oplever, at frygten overmander mig og tager kontrollen?

Jeg vil opfordre til, at du forsøger at skabe en så normal hverdag som muligt. Fokuser på at overholde dine måltider og andre rutiner, som du plejer at udfylde din hverdag med.

Dernæst vil jeg opfordre dig til at tale med nogen. Vi ved, at det gavner den psykiske velvære at tale med mennesker. Bare det at høre andre menneskers stemme kan faktisk gavne dit velbefindende.

Hvis du oplever, at angsten er ved at tage overhånd, kan du prøve følgende:

  1. Træk vejret langsomt.
  2. Distraher dig selv ved at gå en tur, lave en kop te eller sætte musik på. At du får andre sansestimuli kan hjælpe nervesystemet med at falde til ro.
  3. Lad være med at følge alle nyheder hele tiden. Måske kan du udvælge en enkelt kilde til information – og udvælge et bestemt tidspunkt hver dag til læsning af nyheder. Måske skal du også prøve at undgå nyhedsmedier, som laver overskrifter på baggrund af sensation. Ofte kan sådanne overskrifter være en voldsom trigger til at fremprovokere angst.
  4. Mange kirker tilbyder bøn og lystænding. Ved at bruge disse muligheder kan du helt fysisk placere dine tanker og bekymringer i kirkerummet. 
  5. Hvis du får det meget dårligt, skal du selvfølgelig søge hjælp. Agape tilbyder både gratis online brevkasserådgivning via arbejdsgrenen PsykTro og gratis telefonrådgivning (klokken 19-22). Du er også velkommen til at booke en terapitid.

Hvordan kan jeg tale med børn om corona-situationen?

Ved at tale med børnene om både nyhederne og ændringerne i hverdagen kan du reducere deres eventuelle angst og stress. Børn er ikke lette at snyde. De lægger mærke til de voksnes sindstilstand og deres handlinger. Sørg for at tale alderssvarende med børnene om situationen. Børns Vilkår har lavet en række gode råd til samtalen om krig på børneniveau. Børn kan også ringe til Børnetelefonen på telefonnummer 116111, hvis de har brug for en anden voksen at tale med.

Agape har tidligere udgivet en række artikler om frygt og angst. Læs eksempelvis følgende:

Klimaangst og religiøsitetens betydning

Klimaangsten er delvist rationel og velbegrundet. Hvis bekymringerne for fremtiden og den diffuse økoangst begynder at fylde, gælder det om...

Frygt og angst, Mennesket og klima

Skal sjælesorgen tage økosorg (mere) alvorligt?

I terapilokalet møder Agapes psykologer flere og flere klienter (hovedsageligt unge), der frygter for klodens fremtid på grund af klimaforandringerne....

Frygt og angst, Mennesket og klima, Sjælesorg

Terapi i Agape

Har du brug for en samtale med en psykolog? Eller er du i tvivl om, hvorvidt en psykolog kan hjælpe dig? I tidsrummet 8-8.30 torsdag og fredag samt 13-13.30 mandag til torsdag kan du ringe til Agapes psykologer på telefonnummer 8680 6022 og få afklaring om, hvorvidt det vil gavne dig at tale med en Agapepsykolog.

Gratis rådgivning i PsykTro

PsykTro-rådgiverne står til rådighed, såfremt du har noget, som er svært for dig at dele med en anden, eller som du har brug for at få luft for. De er ikke i stand til at løse alt, men vil gerne lytte til dig og hjælpe dig med en afklaring. Alle rådgivere er kvalificerede samtalepartnere, som alle har en faglig indsigt og en personlig udrustning, der gør, at du vil blive lyttet til, rummet og taget alvorligt. Rådgivningen er åben hver aften klokken 19-22 – og er helt gratis.

Ring på telefon 2480 3022

STØT AGAPE

TAK, om du vil bære med ved at give Agape en gave. Agape er afhængig af vores mange, gode støtter, og enhver gave gør en forskel!

MobilePay: 94 907

Med MobilePay kan du nemt støtte Agapes arbejde med din mobil. Ønsker du fradrag for gaven, skriver du blot dit CPR-nummer i beskedfeltet.

Agapes konto:

Bank: Sparekassen Kronjylland
Bankkonto: 6190 0003562409
CVR: 18191288

Kortbetaling via hjemmesiden:

Giv en gave med kort via hjemmesiden

TAK for enhver gave!