Håbstræet

Håbstræet er et farverigt træ – et symbol for vækst og muligheder, fremtid og håb.

Mange lægger vejen forbi Håbstræet, når de kommer i Olavskirken, den lille smukke trækirke på Modum Bad i Norge.

Ved håbstræets fod er en skål med farverige glasskår. Det knuste glas er et udtryk for det knuste og ødelagte liv.

Den besøgende i Olavskirken kan fæste glasskår til håbstræet som en bøn til Gud om, at det, der er knust og ødelagt, ikke ødelægger hele livet, en bøn om at få nyt livsmod, ny livsvilje og livsglæde – sådan som bladløse vintertræer om foråret får næring til nyt liv gennem stamme og rødder.

Glasstumperne bliver et konkret udtryk for det, der er ødelagt i menneskers liv. Kanterne på glasstykkerne er skarpe og ujævne. De passer lige som ikke ind nogle steder.
Normalt bliver glasstumper kasseret og smidt i skraldespanden. Men det bliver de ikke i Olavskirken. Her bliver glasstumperne fæstet til et træ. Dér funkler de i lyset og bidrager til at skabe noget smukt.

Håbstræet er et udtryk for, at vi tror på en Gud, der ser og kan samle glasskårene. Gud vil altid arbejde for, at det, der er knust, skal heles og at nyt liv vokser frem.

Jon-Erik Bråten, sygehuspræst ved Modum Bad fortæller, at man ikke ved hvor mange, der bruger håbstræet, eller hvem det er, der benytter sig af det. Det vi ved, fortæller Jon-Erik, er, at træet hurtigt bliver fyldt af glasskår, og det må høstes vældig ofte.

Håbstræet er lavet efter en ide fra norsk ”Kirkelig ressourcecenter mod vold og seksuelle overgreb”.

Håbstræet på Modum Bad
Annette Bech Vad, landsleder i Agape

Se også:

Alle har underretningspligt

Hvornår har du underretningspligt? Og hvad skal du gøre? Læs mere om reglerne her. I lovgivningen skelnes mellem den almindelige...

Guides til forebyggelse af overgreb, Overgreb

Gode råd til den presseansvarlige

Hvordan håndterer du pressen i tilfælde af mistanke om overgreb i menigheden/fællesskabet? Her har vi samlet en liste med en...

Guides til forebyggelse af overgreb, Overgreb

Mere viden fra Agapes vidensunivers:

Rammer for det gode samvær

Kirken skal være et trygt og sikkert sted for alle, også for børn og unge. Desværre har vi alligevel set...

Overgreb